Klasické velikonoční jidáše

MG_1933-1024x683.jpg

Na začátek si dovolím trochu velikonoční teorie, váže se totiž k našemu dnešnímu receptu. Podle Bible kdysi Ježíše zradil jeho učedník Jidáš Iškariotský. Stalo se tak ve čtvrtek před Velikonocemi a dnes tomuto dni dle křesťanské tradice říkáme Zelený čtvrtek. Právě v tento den se taky jidáše vždy pekly, protože mají symbolizovat provaz, na kterém se Jidáš po své zradě oběsil.

Na Hlinsku se ještě rozšířil zvyk takzvaného vodění Jidáše, kdy je chlapec ustrojený ve slaměné masce a otrhaných šatech voděn po obci za zvuku hrkaček a předříkávání posměšných básniček dalších chlapců. Podle krajů se jidáše vždy trochu liší – nejčastěji se točí do spirály nebo se z nich dělají vřetena či postavičky. Dnes jde pečení jidášů také velmi dobře spojit s pečením mazance. U nás ty nejlepší umí rozhodně babička. A protože babičky obecně umí dobře vánočky, mazance, knedlíky, omáčky a spoustu dalšího, dnešní recept je od ní, konkrétně až z Horního Maršova z Krkonoš.

Suroviny

500 g hladké mouky
100 g másla
90 g cukru krupice
2 žloutky
40 g droždí
250 ml mléka
strouhaná citronová kůra
špetka soli
vejce na potření

 

Postup

Příprava je vcelku snadná. Připravíme si kvásek z části mouky, cukru a vlažného mléka a necháme ho vzejít. Cukr, tuk a žloutky utřeme a osolíme, přidáme mouku, kůru, mléko a kvásek.

Poté ze směsi připravíme těsto. Pořádně ho prohněteme a necháme v teple vykynout tak 2 hodiny. Následně z něj uválíme válečky, ze kterých můžeme vytvořit tvary, jaké chceme jidášům dát.

Těsto potíráme vejcem a pečeme 20 minut na 180 °C.

PS: Jidáše jsou nejlepší s medem.

Další tipy a rady na pečení najdete v knize Pečeme podle Herbáře sladce

Previous
Previous

Velikonoční ptáčci, kteří nikam neuletí

Next
Next

Tradiční barvení velikonočních vajíček