Velikonoční ptáčci, kteří nikam neuletí

Řehtačky a klapačky jsou na Škaredou středu používány už málokde, nahradily je zvony. Dříve hlásily začátek velikonočních příprav, děti po poslední mši s hlasitým lomozem vyběhly z kostela honit Jidáše. Jidášky, v našem receptu velikonoční ptáčci, sladké kynuté bochánky potřené medem, se však pečou až o den později – na Zelený čtvrtek. Ač tihle kynutí ptáčci možná vypadají komplikovaně, chce to jen párkrát zkusit. Uvidíte, že pruh těsta stočíte do tvaru buclaté sýkorky jako nic!

Suroviny

250 ml vlažného mléka
21 g čerstvého droždí (½ kostky)
70 g krupicového cukru
2 žloutky
100 g rozpuštěného másla
500 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička mleté vanilky
1 lžička mleté citronové kůry
1 hrst rozinek na očka 
1 hrst nasekaných mandlí na zobáčky
100 ml medu
100 g plátků mandlí na případné dozdobení

 

Postup

Do poloviny množství mléka rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci cukru a necháme vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. Ve zbylém mléce rozšleháme žloutky a máslo. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí, cukrem a citronovou kůrou, přidáme kvásek a mléko smíchané se žloutky a máslem. Vypracujeme hladké pružné těsto, které zlehka posypeme moukou a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem, trvá to zhruba 45 minut.

Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící kousky a na lehce pomoučené ploše z nich vyválíme pruhy silné přibližně 1 cm. Zhruba v třetině každý pruh překřížíme, delší část protáhneme očkem a vytvarujeme hlavičku ptáčka. Do kratší části pod očkem obtiskneme vidličku jako ocásek. Ptáčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15–20 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Ptáčky potřeme žloutkem, s pomocí rozinky uděláme očko a jako zobáček použijeme mandličku. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě asi 15 minut. Necháme mírně zchladnout a potřeme rozpuštěným medem. Hotové ptáčky můžeme posypat plátky mandlí.

Více rad a tipů na pečení najdete v knize Pečeme podle Herbáře sladce

Previous
Previous

Roztomilá velikonoční miminka

Next
Next

Klasické velikonoční jidáše