Roztomilá velikonoční miminka

Kynuté těsto spletené do tvaru malé vánočky s barevným vajíčkem připomínající hlavičku pékávaly hospodyně o Velikonocích jako výslužku pro děvečky. Ty zase svým milým zdobily červená vejce a skrze složitost ornamentů či dekorací prezentovaly veřejně svou lásku a oddanost. Tato velikonoční miminka dávají tušit, že to se svou láskou myslíte vážně a očekáváte posun vztahu dál. Ale miminka si můžete upéct, i když jste šťastně vdaná (či ženatý) a dětí máte dostatek, tyhle slaďoušky v povijanu si zamilují všichni.

Suroviny

TĚSTO
42 g čerstvého droždí (1 kostka) 
250 ml vlažného mléka
80 g krupicového cukru
100 g másla
špetka soli 
500 g hladké mouky
1 lžička mleté vanilky
2 vejce
150 g marcipánu 
1 lžička sušené pomerančové kůry
mouka na pomoučení 

VEJCE
10–12 vajec
1 l vody
50 ml octa 
1 lžíce kurkumy

 

Postup

Nejdříve si připravíme vejce. Vložíme je opatrně do vroucí vody a vaříme 7 minut. V jiném rendlíku zahřejeme kurkumu s trochou vody, vlijeme ocet a necháme vařit 10 minut. Do hotového nálevu vložíme vařená vejce a na mírném stupni je necháme vařit ještě zhruba 5 minut, dokud nezískají barvu, jaká se nám líbí. Vejce vyjmeme lžící, necháme okapat a osušíme.

Droždí rozdrobíme do poloviny vlažného mléka, osladíme 1 lžící cukru a promícháme. Necháme na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 minut. Mezitím si rozehřejeme máslo. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, zbylý cukr, vanilku, rozehřáté máslo, zbytek mléka, kvásek a 1 vejce. Marcipán nastrouháme nahrubo a přisypeme do mísy, přidáme pomerančovou kůru. Vypracujeme hladké nelepivé těsto (vařečkou nebo hnětacím hákem v robotu). Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě 45–60 minut kynout. 

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme ho na 24 stejných kousků. Vyválíme je na pruhy dlouhé asi 15–20 cm. Dva pruhy stočíme dohromady, vytáhneme horní část tak, aby vzniklo očko pro vejce, a ze čtyř pruhů spleteme cop. Miminka skládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. 

Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C. Nakynuté těsto potřeme rozšlehaným zbylým vejcem a pečeme asi 20–25 minut dozlatova. Po upečení pečivo necháme zchladnout, poté do vytvořeného očka vložíme obarvené vejce. 

Tip:

Vejce můžeme nechat v nálevu s kurkumou i přes noc, nádherně se zbarví do sytě žluta.

Více rad a tipů na pečení najdete v knize Pečeme podle Herbáře sladce

Previous
Previous

Hnětýnky – zdobené sváteční cukroví

Next
Next

Velikonoční ptáčci, kteří nikam neuletí