Hnětýnky – zdobené sváteční cukroví

Původně bývaly hnětýnky tuhé placky z mouky a malého množství tuku. Až později se z nich vyvinulo křehké zdobené cukroví, které prezentovalo vkus a cukrářské dovednosti tvůrkyně. Dívky je pékávaly svým milým na velikonoční obchůzku, k dostání bývaly i o poutích nebo o posvícení. Chutí se trochu podobají máslovým sušenkám, ale provoněné vanilkou, slepené rybízovou zavařeninou a zdobené čokoládou vypadají a chutnají jako malé dortíčky. Upéct je můžete třeba i někomu k svátku nebo jen tak k odpolední kávě pro návštěvy.

Suroviny

TĚSTO
500 g polohrubé mouky
250 g krupicového cukru
1 lžička mleté vanilky
250 g másla
2 žloutky
40 ml rumu tuzemáku
hladká mouka na pomoučení

NÁPLŇ
1 bílek
50 g krupicového cukru
80 g másla
1 lžička mleté vanilky
100 g pikantní zavařeniny

POLEVA
200 g moučkového cukru
1 lžíce horké vody
40 ml rumu tuzemáku 
šťáva z 1 chemicky neošetřeného citronu
100 g čokolády s vyšším obsahem kakaa
40 g másla

NA OZDOBU
loupané pistácie a mandle, fialkový cukr, okvětní lístky jedlých květů

 

Postup

Mouku prosejeme do mísy, promícháme s cukrem, vanilkou a rozkrájíme do ní máslo. Přidáme žloutky a rum a vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme z něj kouli, tu zabalíme do potravinářské fólie a uložíme alespoň na půl hodiny do chladu, klidně ale těsto necháme odležet i přes noc. 

Mezitím připravíme máslový krém. Bílek vyšleháme s cukrem ve vodní lázni, postupně začne houstnout a sníh se začne lesknout. Opatrně zahříváme a šleháme dál, až ještě více zhoustne a zmatní. Odstavíme a šleháme do zchladnutí. Vmícháme po částech měkké máslo a vznikne nám hladký krém. Nakonec přidáme mletou vanilku.

Těsto po částech vyválíme na pomoučené ploše na plát silný 5 mm a vykrajujeme z něj různé tvary  (např. srdíčka, kytičky, vroubkovaná kolečka, oválky či hvězdičky). Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C zhruba 10 minut, až lehce zrůžoví. Vyjmeme a necháme zchladnout.

Na rumovou polevu vymícháme prosátý cukr s vodou a rumem dohladka, na citronovou promícháme prosátý cukr s vodou a citronovou šťávou. Na čokoládovou polevu rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni a vmícháme do ní máslo. Necháme mírně zchladnout.

Upečené tvary spojujeme po dvou či po třech krémem nebo zavařeninou, klidně i jedno patro krémem a druhé zavařeninou. Vršek hnětýnek potřeme polevou a ozdobíme nasekanými pistáciemi či mandlemi, fialkovým cukrem a okvětními lístky jedlých květů.

Více rad a tipů na pečení najdete v knize Pečeme podle Herbáře sladce

Previous
Previous

Lahodný vajíčkový salát s avokádem

Next
Next

Roztomilá velikonoční miminka