Staročeský vánoční vrkoč

2. vrkoč.JPG

Venkovský předchůdce vánočního stromečku. Vrkoč znamená zapletený cop, ať už z vlasů, nebo těsta. Z kynutého těsta se upečou věnce, které se skládají na sebe a zdobí se větvičkami zimostrázu, špejlemi se sušeným ovocem, jablky a mašlemi. Největší vrkoč mívá až pět pater.

Suroviny

TĚSTO

60 g čerstvého droždí
750 ml vlažného mléka
210 g krupicového cukru
1,2 kg hrubé mouky
2 vejce
180 g rozpuštěného másla
strouhaná kůra z 1 citronu
sůl
mouka na pomoučení

OZDOBENÍ

1 balení špejlí
200 g sušených švestek
150 g křížal
červená stužka dlouhá alespoň 2 m
2 hrsti větviček zimostrázu
4 rovné větvičky dlouhé asi 50 cm
1 jablko
1 snítka rozmarýnu

 

Popis

Droždí rozdrobíme do třetiny teplého mléka, osladíme 2 lžícemi cukru, promícháme a necháme vzejít kvásek, trvá to zhruba 15 minut. Mouku prosejeme do mísy, vsypeme cukr, citronovou kůru a špetku soli. Promícháme, vlijeme kvásek a máslo a začneme hníst. Podle potřeby přiléváme mléko a stále hněteme, až se těsto odlepuje od stran mísy a tvoří bubliny, trvá to zhruba 20 minut. Poté těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. 

Zhruba po 1 hodině těsto rozdělíme na válu na 5 různě velkých dílů. Každý rozdělíme na stejné třetiny a rozválíme je na pomoučené ploše na válečky, které spleteme do copu. Ten následně spojíme do kruhu. 

Troubu předehřejeme na 200 °C. Věnce z těsta vyskládáme na plechy vyložené pečicím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. Potřeme je rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Pečeme je 10 minut, pak ztlumíme teplotu na 160 °C a dopečeme dozlatova, zhruba 20–30 minut, záleží na velikosti věnce. Upečená kola vyjmeme z trouby a necháme zchladnout. 

Na špejle napícháme střídavě sušené švestky a křížaly, na konec můžeme uvázat mašličku. Společně s větvičkami zimostrázu je zapícháme do těsta, aby vypadalo dekorativně. Větvičky nasekáme na stejnou délku. Jednotlivé věnce skládáme na sebe od největšího po nejmenší a patra spojujeme dřívky. Vršek ozdobíme jablkem, do kterého zapíchneme snítku rozmarýnu.

DOMA-VII-food158829.jpg

Vše na vánoční BIO pečení vám dodáme přímo domů

Previous
Previous

Tradiční pracny s kořením

Next
Next

Anýzové perníčky