Anýzové perníčky
Tyhle perníčky voní pečením našich prababiček. Jestli si chcete zpestřit klasickou skladbu vašeho vánočního cukroví, vsaďte na anýz. Je totiž skvělý i na trávení. Těsto vyvalujte hodně studené – protože je v něm hodně medu, má tendenci začít se v teple lepit. Pomáhá také navlhčit váleček a vykrajovat jednodušší tvary, při pečení hezky vyběhnou.
Suroviny
120 g medu
1 vejce
90 g jemného krupicového cukru
40 g másla
260 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
1 lžička mletého anýzu
1 lžíce mléka
hladká mouka na pomoučení
1 žloutek na potření
Popis
Na rendlík s vroucí vodou postavíme misku a dáme do ní med, vejce a cukr. Metličkou vyšleháme do pěny. Jakmile směs zhoustne, odstavíme ji a necháme vychladnout.
Máslo rozehřejeme a necháme trochu zchladnout.
Do vychladlé pěny prosejeme mouku, přisypeme kypřicí prášek a anýz. Přilijeme máslo a mléko a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a uložíme do lednice, kde těsto necháme odpočinout do druhého dne.
Poprášíme pracovní plochu moukou, z odpočinutého těsta kus odkrojíme, vyválíme ho na plát silný 8 mm a vykrojíme z něj jednoduché tvary. Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem. S těstem je třeba pracovat rychle a vyvalovat ho studené na pomoučené ploše, jinak se hodně lepí a trhá.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Vykrojené tvary potřeme prošlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut dozlatova.
Vytáhneme, necháme zchladnout a uložíme do chladu, perníčky změknou asi za týden.