Anýzové perníčky

7. anýzové perníčky.jpg

Tyhle perníčky voní pečením našich prababiček. Jestli si chcete zpestřit klasickou skladbu vašeho vánočního cukroví, vsaďte na anýz. Je totiž skvělý i na trávení. Těsto vyvalujte hodně studené – protože je v něm hodně medu, má tendenci začít se v teple lepit. Pomáhá také navlhčit váleček a vykrajovat jednodušší tvary, při pečení hezky vyběhnou.

Suroviny

120 g medu
1 vejce
90 g jemného krupicového cukru
40 g másla
260 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
1 lžička mletého anýzu
1 lžíce mléka
hladká mouka na pomoučení 
1 žloutek na potření

 

Popis

Na rendlík s vroucí vodou postavíme misku a dáme do ní med, vejce a cukr. Metličkou vyšleháme do pěny. Jakmile směs zhoustne, odstavíme ji a necháme vychladnout. 

Máslo rozehřejeme a necháme trochu zchladnout. 

Do vychladlé pěny prosejeme mouku, přisypeme kypřicí prášek a anýz. Přilijeme máslo a mléko a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a uložíme do lednice, kde těsto necháme odpočinout do druhého dne. 

Poprášíme pracovní plochu moukou, z odpočinutého těsta kus odkrojíme, vyválíme ho na plát silný 8 mm a vykrojíme z něj jednoduché tvary. Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem. S těstem je třeba pracovat rychle a vyvalovat ho studené na pomoučené ploše, jinak se hodně lepí a trhá. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vykrojené tvary potřeme prošlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut dozlatova. 

Vytáhneme, necháme zchladnout a uložíme do chladu, perníčky změknou asi za týden.

DOMA-VII-food158829.jpg

Vše na vánoční BIO pečení vám dodáme přímo domů

Previous
Previous

Staročeský vánoční vrkoč

Next
Next

Ořechové jetelíčky