Ořechové jetelíčky

8.+o%C5%99echov%C3%A9+jetel%C3%AD%C4%8Dky.jpg

Toto cukroví, jehož recept pochází z České kuchařky Marie Janků-Sandtnerové, lze upéct jako trojlístky i čtyřlístky. Vypadají úchvatně, chutnají báječně a příprava je přitom tak snadná. Nepotřebujete totiž žádné formičky. Zvládnou je i malí pomocníci.

Suroviny

280 g mletých ořechů (vlašských a lískových)
180 g moučkového cukru
¼ sáčku vanilkového cukru nebo špetka mleté vanilky
strouhaná kůra ze ¼ chemicky neošetřeného citronu
2 vejce
100 g loupaných mandlí nebo lískových ořechů na ozdobu

 

Popis

V míse promícháme mleté ořechy, moučkový cukr, vanilku, citronovou kůru a 1 vejce. Vypracujeme hladké těsto. 

Vychlazené těsto rozkrojíme na čtvrtky, z každé vyválíme váleček o průměru 1 cm, rozkrájíme ho na stejné 5mm kousky a z každého vyválíme kuličku. Pokud se těsto příliš lepí, podsypeme ho moučkovým cukrem nebo si lehce navlhčíme ruce. 

Dva plechy vyložíme pečicím papírem. Zbylé vejce prošleháme vidličkou dohladka. Tři kuličky spojíme prošlehaným vejcem do trojúhelníku a každou zmáčkneme do tvaru jetelových lístků. Potřeme je vejcem a do každého lístku vtlačíme půlku loupané mandle nebo oříšek. 

Troubu předehřejeme na 160–170 °C a jetelíčky pečeme zhruba 7–10 minut dozlatova.

DOMA-VII-food158829.jpg

Vše na vánoční BIO pečení vám dodáme přímo domů

Previous
Previous

Anýzové perníčky

Next
Next

Perníková srdéčka