Perníková srdéčka

9.+pern%C3%ADkov%C3%A1+srd%C3%A9%C4%8Dka.jpg

Perníčky milují všichni. Pokud si na ně vzpomenete až během adventu, kdy už se do Vánoc nestihnou rozležet, a nemáte nikoho, kdo by vám je přinesl připravené k chroupání, zamilujete si tahle srdéčka. Tato receptura byla nalezena v sešitku receptů, podle kterého se učily dívky vařit v rodinných školách za první republiky a těsně po válce. U perníčků bylo napsáno „lze je hned jíst“. Jsou moc dobrá, takže se vám možná stane, že je do Vánoc budete péct i dvakrát.

Suroviny

75 g krupicového cukru
2 lžíce teplého medu
1 vejce
220 g žitné mouky
4 g jedlé sody
25 g mletých pražených mandlí nebo oříšků
½ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého sušeného zázvoru
¼ lžičky mletého hřebíčku
špetka muškátového oříšku
špetka mletého černého pepře
špetka mletého nového koření
strouhaná kůra z ½ citronu
25 g rozpuštěného másla

 

Popis

Cukr, med a vejce utřeme nebo vyšleháme do hladké husté pěny. Přidáme zbylé přísady a vypracujeme pomocí lžíce či vařečky a následně na válu hladké, mírně lepivé těsto. Vytvarujeme z něj bochánek, zabalíme ho do potravinářské fólie nebo ho vložíme do plastového sáčku a necháme v lednici odpočívat do druhého dne.

Těsto rozválíme na plát silný zhruba 5–7 mm, na nepřilnavé ploše ho není třeba příliš podsypávat moukou. Vykrajujeme srdéčka, pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na  160 °C zhruba 12–15 minut, až lehce ztmavnou. Vyjmeme z trouby a necháme zchladnout.

DOMA-VII-food158829.jpg

Vše na vánoční BIO pečení vám dodáme přímo domů

Previous
Previous

Ořechové jetelíčky

Next
Next

Jedlové šišky