Tradiční pracny s kořením

6. pracny.jpg

Pracnám se kdysi říkávalo medvědí tlapky. Svůj název tohle oříškové cukroví dostalo podle původních formiček, které připomínaly medvědí tlapy. Dnes už ale můžete těsto vtlačit do libovolných tvarů a upéct si dle libosti rohlíčky, mušle nebo třeba srdíčka. Pokud chcete, obarvěte kakaem jen polovinu těsta a upečte dvojbarevné pracny.

Suroviny

120 g lískových ořechů 
330 g polohrubé mouky
240 g moučkového cukru
50 g kakaa holandského typu
špetka mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
250 g másla
moučkový a vanilkový cukr na obalení 
máslo na vymazání formiček

 

Popis

Troubu předehřejeme na 180 °C. Ořechy rozprostřeme na plech, vložíme do vyhřáté trouby a necháme je 10 minut opražit, až zezlátnou a rozvoní se. Vsypeme je do utěrky a promneme, aby se zbavily slupky. Ořechy rozmixujeme najemno. 

Mouku prosejeme do mísy, promícháme s cukrem, kakaem a kořením, do směsi rozkrájíme máslo, vypracujeme prsty drobenku a uhněteme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme přes noc do lednice. 

Druhý den odkrajujeme z těsta drobné kousky a vtlačujeme je do máslem vymazaných formiček. Troubu předehřejeme na 160 °C. Formičky skládáme na plech tak, aby se nepřekrývaly. Pečeme zhruba 10 minut, až začne cukroví tmavnout. 

Upečené pracny vyjmeme z trouby. Ještě horké je vyklopíme a opatrně obalíme v moučkovém cukru. 

DOMA-VII-food158829.jpg

Vše na vánoční BIO pečení vám dodáme přímo domů

Previous
Previous

Sakrajda, nejen vánoční závin

Next
Next

Staročeský vánoční vrkoč