Tradiční pracny s kořením
Pracnám se kdysi říkávalo medvědí tlapky. Svůj název tohle oříškové cukroví dostalo podle původních formiček, které připomínaly medvědí tlapy. Dnes už ale můžete těsto vtlačit do libovolných tvarů a upéct si dle libosti rohlíčky, mušle nebo třeba srdíčka. Pokud chcete, obarvěte kakaem jen polovinu těsta a upečte dvojbarevné pracny.
Suroviny
120 g lískových ořechů
330 g polohrubé mouky
240 g moučkového cukru
50 g kakaa holandského typu
špetka mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
250 g másla
moučkový a vanilkový cukr na obalení
máslo na vymazání formiček
Popis
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ořechy rozprostřeme na plech, vložíme do vyhřáté trouby a necháme je 10 minut opražit, až zezlátnou a rozvoní se. Vsypeme je do utěrky a promneme, aby se zbavily slupky. Ořechy rozmixujeme najemno.
Mouku prosejeme do mísy, promícháme s cukrem, kakaem a kořením, do směsi rozkrájíme máslo, vypracujeme prsty drobenku a uhněteme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme přes noc do lednice.
Druhý den odkrajujeme z těsta drobné kousky a vtlačujeme je do máslem vymazaných formiček. Troubu předehřejeme na 160 °C. Formičky skládáme na plech tak, aby se nepřekrývaly. Pečeme zhruba 10 minut, až začne cukroví tmavnout.
Upečené pracny vyjmeme z trouby. Ještě horké je vyklopíme a opatrně obalíme v moučkovém cukru.