Skořicové hvězdičky s mandlemi
Další z oblíbených receptů, který dýchá atmosférou první republiky. Mleté mandle těsto odlehčí a hvězdičky zdobené skořicí a krystalky cukru působí jako andělské políbení.
Suroviny
140 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
140 g neloupaných mletých mandlí
1 menší lžička mleté skořice
1 mletý hřebíček (nebo špetka mletého hřebíčku)
strouhaná kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
140 g másla
2 žloutky
mouka na podsypání
krystalový cukr nebo kandysový cukr na posypání
Popis
Do mísy prosejeme mouku, přidáme moučkový cukr, mleté mandle, skořici, hřebíček a citronovou kůru a promícháme. Nakrájíme navrch máslo, nožem ho vmícháme do směsi tak, aby se kostičky tuku obalily moučnou směsí, a přidáme žloutky. Rychle vypracujeme hladké, vláčné těsto. Nehněteme ho zbytečně dlouho, hvězdičky by byly po upečení tvrdé. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho v lednici pár hodin nebo ideálně přes noc odležet.
Odpočinuté těsto vybalíme a až trochu změkne, vyválíme z něj na lehce pomoučené ploše plát silný 1 cm. Vykrojíme z něj hvězdičky a skládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
Troubu předehřejeme na 160–170 °C. Hvězdičky potřeme zlehka vodou a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme je v předehřáté troubě zhruba 7–10 minut, až mírně ztmavnou.