Skořicové hvězdičky s mandlemi

12.+sko%C5%99icov%C3%A9+hv%C4%9Bzdi%C4%8Dky.jpg

Další z oblíbených receptů, který dýchá atmosférou první republiky. Mleté mandle těsto odlehčí a hvězdičky zdobené skořicí a krystalky cukru působí jako andělské políbení.

Suroviny

140 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
140 g neloupaných mletých mandlí
1 menší lžička mleté skořice 
1 mletý hřebíček (nebo špetka mletého hřebíčku)
strouhaná kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
140 g másla
2 žloutky
mouka na podsypání 
krystalový cukr nebo kandysový cukr na posypání

 

Popis

Do mísy prosejeme mouku, přidáme moučkový cukr, mleté mandle, skořici, hřebíček a citronovou kůru a promícháme. Nakrájíme navrch máslo, nožem ho vmícháme do směsi tak, aby se kostičky tuku obalily moučnou směsí, a přidáme žloutky. Rychle vypracujeme hladké, vláčné těsto. Nehněteme ho zbytečně dlouho, hvězdičky by byly po upečení tvrdé. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho v lednici pár hodin nebo ideálně přes noc odležet. 

Odpočinuté těsto vybalíme a až trochu změkne, vyválíme z něj na lehce pomoučené ploše plát silný 1 cm. Vykrojíme z něj hvězdičky a skládáme je na plech vyložený pečicím papírem. 

Troubu předehřejeme na 160–170 °C. Hvězdičky potřeme zlehka vodou a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme je v předehřáté troubě zhruba 7–10 minut, až mírně ztmavnou.

DOMA-VII-food158829.jpg

Vše na vánoční BIO pečení vám dodáme přímo domů

Previous
Previous

Pokroutky s mandlí

Next
Next

Pravý perník