Pokroutky s mandlí
Pokroutky – cukroví, které se objevovalo již v prvorepublikových kuchařkách. Existuje mnoho variant tohoto receptu, vždy jde však o zploštělé kuličky s mandlí či jiným oříškem, které se mohou lišit názvem či použitým kořením. Jde o velmi jednoduché cukroví, u kterého si můžete pohrát s různými druhy mouky, sladidla a oříšků. Jak asi musely chutnat venkovskému lidu, který si tyhle malé sladkosti dopřával opravdu jen ve sváteční vánoční čas?
Suroviny
200 g hladké mouky
120 g másla
90 g třtinového moučkového cukru
50 g mletých ořechů
1 lžíce kakaa holandského typu
1 žloutek
2 mleté hřebíčky
½ lžičky mleté skořice
1 lžička strouhané citronové kůry
loupané mandle na ozdobu
Popis
Z mouky, másla, cukru, mletých ořechů, kakaa, žloutku, koření a citronové kůry vypracujeme hladké pružné těsto a uložíme ho přes noc do lednice.
Druhý den předehřejeme troubu na 160 °C. Těsto vyválíme do tvaru válečku, odkrajujeme z něj kousky o velikosti ořechu, v dlaních vytvarujeme kuličku a doprostřed zapíchneme mandli.
Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 5 minut dorůžova. Upečené pokroutky necháme 2 týdny odležet v papírové krabici na chladném a vlhkém místě.