Olžiny dortíčky
Kdo byla Olga, podle které se jmenují tato slepovaná kolečka ozdobená datlí, se už dnes neví. Jisté je, že recept pochází od Anuše Kejřové, věhlasné prvorepublikové autorky kuchařských knih. V jednom soustu tohoto cukroví se snoubí oříšky, punč, mandle a káva. Nebezpečně dobrá kombinace!
Suroviny
TĚSTO
340 g hladké mouky
240 g másla
110 g moučkového cukru
110 g mletých lískových oříšků
špetka mletého badyánu
2 lžíce vinné pálenky
1 žloutek
1 lžíce pomerančové šťávy
1 hrst datlí na ozdobu
mouka na pomoučení
KRÉM
100 g mletých mandlí
50 g másla
100 g moučkového cukru
špetka mleté skořice
3 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíce punče
POLEVA
50 ml horké kávy
150 g moučkového cukru
Popis
Do mísy prosejeme mouku, navrch rozkrájíme máslo a prsty uhněteme drobenku. Přisypeme cukr, oříšky a badyán, přilijeme pálenku, přidáme žloutky a pomerančovou šťávu. Vypracujeme hladké, pružné těsto.
Troubu předehřejeme na 140 °C. Těsto vyválíme na pomoučené ploše na plát silný 5 mm. Vykrajujeme z něj formičkami malá kolečka a skládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
Cukroví pečeme v předehřáté troubě asi 5 minut, dokud nezezlátne. Vytáhneme ho z trouby a necháme zchladnout.
Na polevu rozmícháme kávu s cukrem dohladka.
Mandle vyšleháme s máslem a cukrem, vmícháme skořici, pomerančovou šťávu a punč. Náplní potřeme polovinu koleček a slepíme je druhou polovinou. Vzniklé dortíčky přelijeme kávovou polevou a ozdobíme hvězdičkou vykrojenou z datle.
Cukroví necháme 1–2 týdny odležet v papírové krabici na chladném a vlhkém místě.