Brownie z fazolí azuki
Stalo se vám někdy, že jste našli knihu v lednici nebo botu ve špajzce? Pro lidi s Alzheimerovo chorobou jsou takové přešlapy každodenním chlebem. Tento recept patří do série na podporu Nadačního fondu Seňorina. Alzheimerově chorobě totiž můžeme předcházet právě vhodnými potravinami.
Luštěniny a ořechy jsou výborným zdrojem bílkovin a tedy dobrou stravou pro náš mozek. Fazolové brownies patří mezi mé nejoblíbenější dezerty, je moc dobré, hodně zdravé a nikdo to nepozná. Schválně se zeptejte ostatních, co jedí. Fazole nikdo netipne. Hosté se jen olizují a ptají se, co to v brownies tak hezky chrupe. Lněné semínko, přátelé! Superpotravina zdejších krajů, která posiluje imunitu, obranyschopnost, snižuje krevní tlak, posiluje nervy i kardiovaskulární systém a má tolik dalších skvělých účinků, že je lepší ho prostě rovnou zařadit do jídelníčku.
Z tohoto množství surovin upečete brownie v plechu o velikost 35 x 24 cm. Brownie nakrájíte na 20 kousků.
Suroviny
100 g fazolí azuki
2 lžíce lněného semínka
100 g vysokoprocentní hořké čokolády (50–70%)
150 g mletých mandlí (loupaných pražených)
40 g kakaa holandského typu
130 g tmavého třtinového cukru
1 lžička kypřicího prášku
90 ml bio řepkového oleje nebo omega-3 oleje
1 lžička vanilkového extraktu
Postup
Fazole a lněné semínko namočíme zvlášť do vody na 10–12 hodin. Fazole slijeme, přilijeme novou vodu a uvařímee je doměkka, zhruba 30–60 minut dle stáří fazolí. Slijeme je a necháme zchladnout. Hluboký plech vyložíme pečicím papírem.
Fazole rozmixujeme s nabobtnalým lněným semínkem (pokud nevsáklo všechnu vodu, slijte ji). Čokoládu nasekáme nahrubo.
Mandle promícháme s kakaem, cukrem, kypřicím práškem a čokoládou. Fazole promícháme s olejem a vanilkovým extraktem a zapracujeme do nich sypkou směs. Těsto vlijeme na připravený plech, rozetřeme špachtlí a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 35 minut. Vyjmeme, necháme zchladnout a rozkrájíme na čtverečky.