Domácí limonády a sirupy podle Kateřiny

Během letních měsíců víc než kdy jindy toužíme po příjemném osvěžení. A pravidelný pitný režim je v takovém horku opravdu důležitý! Většina kupovaných limonád a různých nápojů je však zbytečně doslazovaná či chutná uměle. Osvěžující kombinace ovoce a bylinek se určitě stanou letošním hitem i u vás doma!

HERBAR WEB H5 FIN (57 of 70).jpg

Pohlídejte si sezónu ovoce – sirupy přijdou vhod

Na čerstvé ovoce se všichni těšíme celou zimu. Zimních jablek a hrušek už máme dost, konečně zase budou jahody, maliny, borůvky a také ostružiny! A jak letní ovoce zpracovat? Marmelády a džemy představují každoroční evergreen, ovocné drobenkové koláče jsou sázka na jistotu, ovoce také můžete zamrazit, potěší vás později v chladných měsících. Co se letos zaměřit na přípravu ovocných sirupů? Potěšíte jimi celou domácnost, především pak svoje ratolesti. 

Hned ze začátku léta začíná kvést oblíbený bez černý. Je však potřeba ho bedlivě hlídat, pokud je teplejší počasí, květy lze sbírat většinou již koncem května. Je pro vás bezový sirup také sladkou vzpomínkou na dětství? Jemně voňavou šťávu z něj připravíte raz dva – pár kapek sirupu, přisypat kostky ledu, přidat čerstvou bylinku (skvělá je máta nebo meduňka) a vše zalít perlivou vodou. Rychlovka. Nejlepší je sirup připravit do zásoby, v lednici vám vydrží celé léto. A pokud víte, že připravené množství nevypijete hned, bezový sirup zavařte – oceníte ho v zimě, třeba až budete nachlazení. Parádní vzpomínka na léto!

LEDOVA+MISKAUntitled+Session00165.jpg

Když je léto na vrcholu, zkuste připravit malinovou šťávu. Jako za starých časů, pěkně bez vaření, aby se zachovaly všechny vitamíny z ovoce. Domácí malinovka bez škodlivých éček a dalších zbytečných aditiv je svatý grál! Množství cukru při přípravě sirupu vždy upravte podle toho, jak sladké maliny nasbíráte nebo koupíte na trhu. Recepty na domácí sirupy jsou mnohdy univerzální, můžete je připravit z jakéhokoliv oblíbeného ovoce. Důležité je však vždy přidat citron (případně kyselinu citronovou), aby se vám sladký mok nezačal rychle kazit. Kyselým citronem hotový sirup zakonzervujete. 

Všechno ovoce už odrostlo? Pokud přece jen nestihnete dobu sběru svého oblíbeného druhu ovoce, poohlédněte se v obchodě po již připravených bio ovocných sirupech. Jsou chuťově vyladěné a výrazné. Co zkusit sirup z rybízu, černého bezu, granátového jablka nebo třeba rakytníku?

Mezi dezertem a nápojem

Granita je druh zmrzliny, k jejíž přípravě vám stačí pouze mixér a mrazák. Dalo by se říct, že granita je nápoj a dezert zároveň, je to něco mezi ledovou tříští a sorbetem. Nejvíce se pro její přípravu hodí chuťově výrazné, plně zralé ovoce – mrznutí totiž způsobí, že chutě surovin ve finále nebudou tak silné. Možná si z dětství pamatujete jahodovou dřeň. Pokud ji milujete, z granity budete nadšení. Plánujete, jak příjemně strávit letní odpoledne? Vydejte se na samosběr jahod! Po celé České republice existuje spoustu jahodových farem, kam můžete vyrazit a za poplatek si nasbírat zralých červených jahůdek, co hrdlo ráčí. Z nasbíraných plodů si pak připravte třeba jahodovo-mangovou granitu, bude chutnat všem milovníkům lehké ovocné zmrzliny. Kombinace svěžích jahod a sladkého manga s aromatickou meduňkou vás velmi příjemně překvapí.

_MG_8764.jpg
_MG_8796.jpg

Ledové čaje nemusí být jen kupované!

Ledové čaje jsou skvělé v tom, jak moc dokážou osvěžit. A protože obsahují kofein, tak člověka i povzbudí. Pokud míváte problémy se spánkem, připravit si samozřejmě můžete i bylinné čaje nebo roiboos, které jsou přirozeně zcela bez kofeinu. Nejlepšího ledového čaje docílíte macerací přes noc. To znamená, že večer zalijete čaj horkou vodou, necháte ho vychladnout a na noc ho přendáte do lednice. Ráno čaj pouze slijete a vychlazený nápoj můžete hned pít. Případně ho můžete ještě dochutit – přidejte do něj mix citrusů nebo oblíbené sezónní rozmačkané ovoce. A nezapomeňte na bylinky! Za zkoušku stojí stoletími osvědčené ledové yerba maté dochucené medem. To je další plus domácích ledových čajů – nemusí se sladit buď vůbec, nebo jen minimálně podle individuální chuti.

Dejte kávu k ledu

Studenou v létě můžete samozřejmě pít i kávu. Připravte si doma kávu tak, jak ji máte rádi, dejte ji vychladit do lednice, přidejte led a hotovo. Pakliže jste ve spěchu, určitě oceníte již připravenou kávu na ledu. Možná vás představa konvenčních ledových káv děsí, ale věřte, že dnes již kofeinové osvěžení seženete i v biokvalitě, s racionálním složením a skvělou chutí. Pokud nemáte rádi klasické živočišné mléko, zkuste do ledové kávové varianty přidat rostlinný nápoj. S kávou se perfektně snoubí mandlové, ovesné, sójové nebo třeba rýžové „mléko“. Hezky nápoj zjemní.

Previous
Previous

Jak na léčivky: kdy byliny sbírat, jak je sušit a v čem skladovat?

Next
Next

Jahodovomangová granita provoněná meduňkou