Jahodovomangová granita provoněná meduňkou

Granita je mražený dezert, něco mezi ledovou tříští a sorbetem. Tahle osvěžující pochoutka pochází ze Sicílie, kde v každé oblasti najdete speciální složení granity.

Jahodovomangova%CC%81+granita.jpg

Granita se připravuje z vody, sladidla a libovolné příchutě. Klasicky se používá cukr a jako příchuť si můžete vybrat ovoce, kávu, čokoládu, koření, bylinky, vanilku nebo třeba mandlovou esenci. Granita moc chutná také dětem, které zajisté vymyslí spoustu možných kombinací a příchutí za vás!

Suroviny

250 g jahod
1 zralé mango (zhruba 250 g)
1 lžička nastrouhané limetkové nebo citronové kůry
2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
150 ml agávového sirupu
225 ml vody
3 lžíce drcené meduňky

 

Postup

Jahody odstopkujte, mango oloupejte a dužinu nakrájejte na kousky. Dejte ji se zbylými přísadami do mixéru a rozmixujte dohladka. Směs rozetřete do hlubšího pekáče a vložte ho do mrazáku.

Každou půlhodinu směs načechrejte vidličkou, aby rovnoměrně zmrzla. Trvá to zhruba 6 hodin. Pokud máte zmrzlinovač, můžete ho využít, ale výsledná konzistence nebude tak křupavá.

Zmrzlou granitu vidličkou naškrábejte do vychlazených sklenic a podávejte.

Náš TIP:

Chcete-li se osvěžit ostřeji, přilijte do směsi 50 ml vodky. V chuti zanechá příjemně štiplavou stopu, ale granita bude mrznout trochu déle.

Previous
Previous

Domácí limonády a sirupy podle Kateřiny

Next
Next

Malinová šťáva, která pohladí