Jahodovomangová granita provoněná meduňkou
Granita je mražený dezert, něco mezi ledovou tříští a sorbetem. Tahle osvěžující pochoutka pochází ze Sicílie, kde v každé oblasti najdete speciální složení granity.
Granita se připravuje z vody, sladidla a libovolné příchutě. Klasicky se používá cukr a jako příchuť si můžete vybrat ovoce, kávu, čokoládu, koření, bylinky, vanilku nebo třeba mandlovou esenci. Granita moc chutná také dětem, které zajisté vymyslí spoustu možných kombinací a příchutí za vás!
Suroviny
250 g jahod
1 zralé mango (zhruba 250 g)
1 lžička nastrouhané limetkové nebo citronové kůry
2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
150 ml agávového sirupu
225 ml vody
3 lžíce drcené meduňky
Postup
Jahody odstopkujte, mango oloupejte a dužinu nakrájejte na kousky. Dejte ji se zbylými přísadami do mixéru a rozmixujte dohladka. Směs rozetřete do hlubšího pekáče a vložte ho do mrazáku.
Každou půlhodinu směs načechrejte vidličkou, aby rovnoměrně zmrzla. Trvá to zhruba 6 hodin. Pokud máte zmrzlinovač, můžete ho využít, ale výsledná konzistence nebude tak křupavá.
Zmrzlou granitu vidličkou naškrábejte do vychlazených sklenic a podávejte.
Náš TIP:
Chcete-li se osvěžit ostřeji, přilijte do směsi 50 ml vodky. V chuti zanechá příjemně štiplavou stopu, ale granita bude mrznout trochu déle.