Šťavnaté odrůdy melounů

Představte si léto. To horko dlouhých dnů, kdy se toužíte něčím osvěžit. K tomu neodmyslitelně patří melouny! Objevte ty nejzajímavější odrůdy.

Sn%C3%ADmek+obrazovky+2020-04-17+v%C2%A017.19.26.jpg

Nemusíme bydlet v teplých končinách, abychom mohli mít svou vlastní úrodu melounů. Jejich pěstování není složité, rádi vám s tím poradíme. Vše potřebné se dozvíte v našem článku, který najdete zde. Jistě znáte melouny vodní, ty klasické červené, které obsahují spoustu šťávy. Vynikající jsou i cukrové odrůdy, které bývají žluté s pevnější dužinou. Setkali jste se ale už s okurkovými melouny? Pokud ne, pokračujte ve čtení! Představíme vám melouny všech druhů.

Cukrový Ananas

Meloun cukrový Ananas je zcela nová odrůda melounu s vegetační dobou cca 100–110 dní. Vyznačuje se sladkými plody s bílou dužinou, které jsou nejlepší pro letní horké dny. Pěstování melounů se u nás těší stále větší oblibě, je vhodný pro pěstování na poli i pro rychlení ve fóliovnících. Tato odrůda je dobře odolná proti poškození při transportu. Melouny jsou naprosto geniálním pokrmem především v letních měsících – zavodní organismus a dodají mu mnoho zdraví prospěšných látek. Taktéž jsou skvělé v ovocných i zeleninových salátech.

Tuto odrůdu najdete na e-shopu zde

Vodní Jánošík

Tato česká odrůda melounu je velmi oblíbená a vhodná do teplých pěstitelských oblastí. Sazenice je dobré předpěstovat v kontejnerech či pařeništích. Vysazujeme je do výživné půdy na teplé a slunné stanoviště. Při rozkrojení plodu vás dužina překvapí krásnou žlutou barvou. Tento meloun vyniká perfektní chutí, šťavnatou dužinou a krásnou barevností. Pro svůj vysoký obsah vody se meloun hodí především ke konzumaci za teplých letních dní. Nejlepší je za syrova, ale skvěle vynikne i v nejrůznějších smoothies, drincích či ovocných i zeleninových salátech.

Tuto odrůdu najdete na e-shopu zde

A026_C001_0829TR.0002619.jpg

Cukrový Charentais

Cukrový meloun Charentais je velmi chutnou, ačkoliv u nás stále málo známou, starou francouzskou odrůdou. Plody této odrůdy jsou velké, oválného tvaru. Kůrka je barvy světle zelené s tmavě zelenými pruhy, postupně se dle dozrávání přebarvuje do světle žluté se zelenými pruhy. Řadí se mezi středně rané odrůdy, doba od naklíčení po sběr plodů trvá 75–85 dnů. Jako většina melounů potřebuje slunečné stanoviště a dostatek vody. Preferuje kypré půdy. Uvnitř oranžový plod je sladký a velice aromatický.

Tuto odrůdu najdete na e-shopu zde

Okurka Arménská světlá

Jedná se o starou odrůdu, jejíž původ sahá do 14. století do oblasti dnešní Arménie a Turecka. Arménská okurka je ve skutečnosti zvláštní odrůda melounu cukrového. Rostlina dorůstá délky 76–90 cm, plody (30–38 cm) mají podlouhlý tvar jako okurka. Slupka plodu je velmi tenká a bez hrbolků, má podlouhlé rýhy. Plody nejsou hořké, téměř nikdy se nemusí loupat. Na Středním východě je známá jako „divoká okurka“ a nakládaná se prodává na trzích. Pokud chcete sklízet plody s chutí okurky, sklízejte je nezralé. Necháte-li plody dozrát, budou chutí připomínat spíše meloun. Stejně jako ostatní okurky i tato se skvěle hodí do salátů a ke konzumaci za syrova. Můžete ji ale i tepelně upravit.

Tuto odrůdu najdete na e-shopu zde

Okurka Turecká

Jedná se o takovou melounovou okurku. Plody totiž vypadají jako plody polní okurky o velikosti okurky nakládačky. Ve skutečnosti je to však zvláštní odrůda melounu cukrového. Turecká odrůda chutná svěže jako okurka s nádechem melounu. Krásné plody jsou ozdobeny světle zelenými flíčky. Plody se sklízí mladé o délce asi 10 cm. Plody můžete jíst čerstvé nebo tepelně upravené. V Turecku sklízejí plody dlouhé 15 cm, odstraní střed se semínky a okurku naplní mletým masem, rozdrcenými mandlemi, pepřem a další zeleninou. Vše zapečou v troubě. Zní to jako lahůdka, co říkáte?

Tuto odrůdu najdete na e-shopu zde

DSC03138.JPG

Kdo si přeje vlastní meloun, ať se mrkne

Sem
Previous
Previous

Okurky Ing. Bohuslava Holmana

Next
Next

Prozkoumejte říši poutavých odrůd hrachů