Vánoční šunka
Suroviny
0,5-2 kg kvalitní šunky v celku s kůží (od kosti, mandolína, burgundská)
1 bulva celeru
1 větší pastinák
3 mrkve
1 velká cibule
4 kuličky jalovce
6 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
1 lžička soli
¼ hrnku balzamika
½ hrnku javorového sirupu (může být i rýžový nebo z agáve)
3 vrchovaté lžíce dijonské hořčice
3 vrchovaté lžíce meruňkové marmelády
hrstka hřebíčku
Popis
Šunku vložíme do velkého hrnce, zalijeme vodou, aby byla ponořená, a vaříme.
Přidáme k ní očištěnou kořenovou zeleninu, pokrájenou na větší kusy. Zasypeme kořením a solí. Vaříme mírně 1,5-3 hodiny. Poté šunku vyjmeme a zchladlou zbavíme kůže. Tenkou vrstvičku tuku na mase ponecháme a povrch šunky nařežeme půl centimetru do hloubky rovnoměrně na malé kosočtverce. Smícháme balzamiko, sirup, hořčici a marmeládu a touto směsí šunku potřeme.
Rozehřejeme troubu na 160 °C. Do každého kosočtverce zapíchneme jeden hřebíček doprostřed pro ozdobu. Pečeme v pekáčku na mřížce zhruba 1 hodinu. Šunku můžeme průběžně potírat zbylou balzamikovou směsí. Podáváme ji vcelku na stůl, každý si ukrojí svůj kousek.