Šebestiánský salát s domácí majonézou
Suroviny
300 g červené řepy
300 g celeru
200 g brambor
1 lžíce šťávy z citrónu
200 ml slunečnicového oleje
2 žloutky
1 lžice octa
sůl, pepř
petržel a fenyklové kvítky na ozdobu
Popis
Červenou řepu, celer a brambory umyjeme a uvaříme, brambory a řepu ve slupce. Po uvaření necháme vychladnout, oloupeme a všechnu zeleninu nakrájíme na kostky.
Vyrobíme si domácí majonézu. Slunečnicový olej, ocet a dva žloutky nalijeme do vyšší užší nádoby. Vložíme do ní tyčový mixér, zapneme na nižší otáčky a pomalu vysunujeme nahoru směrem z nádoby ven. Tím se všechny věci prošlehají do majonézy.
Ve větší míse smícháme brambory, celer, majonézu a citrónovou šťávu. Zlehka vmícháme červenou řepu, aby nám to všechno neobarvila dočervena. Navrch ozdobíme fenyklovými kvítky a petrželí.