Salmorejo, studená rajčatová polévka
Studená rajčatová polévka salmorejo, česky vyslovováno jako salmorecho, je podobně jako gazpacho tradičním pokrmem španělské Andalusie a je fantastická!
Skvěle osvěží a je hned hotová.
U této polévky možná trochu zaváháte nad rozmixovaným pečivem. Dodá však polévce hustou konzistenci a zjemní chuť. Španělskou klasikou je bílé pečivo, ale nebojte se přidat také starší chléb nebo houstičky, které máte po ruce, třeba i celozrnné. Polévka salmorejo je jemná díky oloupaným rajčatům a její chuť vychází právě z chuti rajčat, vybírejte proto vyzrálé, až přezrálé šťavnaté kousky. Při úrodě rajčat a paprik můžete na výlet do Španělska vyjet kdykoliv.
Suroviny
6 větších rajčat
1 stroužek česneku
½ starší bagety nebo pár plátků bílého chleba
4 lžíce olivového oleje
1 lžička bílého vinného octa nebo balzamikového octa
1 vejce uvařené na tvrdo
pár plátků sušené šunky
sůl
Informace
Příprava: 20 minut
Porce: 4
Chlazení: 20-30 minut
Postup
Rajčata zbavte stopek a zelených středů. Nařízněte je na slupce a spařte ve vroucí vodě, 1–2 minuty postačí. Oloupejte je a nechte vychladnout.
Mezitím oloupejte česnek. Do nádoby mixéru natrhejte pečivo, přidejte na kostky nakrájená rajčata, česnek a olej, osolte, zakápněte octem a rozmixujte najemno. Dochuťte solí a octem. Nechte vychladit v lednici zhruba 20–30 minut.
Vejce oloupejte a nakrájejte ho na kostičky. Polévku ozdobte vejcem a šunkou a zakápněte olejem.