Harira polévka
Harira je jedním z typických severoafrických pokrmů. Pochází z Maroka. K hariře místní doporučují přikusovat datle nebo fíky, které jsou marockým exportním zbožím. A pokud jste je měli možnost někdy ochutnat, už možná tušíte, jak lahodné spojení to může být. Podobně jako marocký tažín i polévku harira připravíte velmi jednoduše a variovat ji můžete podle momentální úrody zeleniny.
Suroviny
2 velké cibule
5 stroužků česneku
2 mrkve
5 řapíků celeru
2 červené chilli papričky nebo 1 lžička pasty harissa
2 lžíce řepkového oleje
2 lžičky mleté kurkumy
2 lžičky mletého římského kmínu
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého zázvoru
500 ml rajčatové omáčky (passata)
1,75 l zeleninového vývaru
400 g konzervované cizrny (1 konzerva)
1 hrst čerstvého koriandru
1 citron k podávání
Informace
Příprava: 1 hodina
Porce: 4
Postup
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev oloupejte a spolu s celerem nakrájejte na plátky, chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte nadrobno.
V hrnci rozehřejte olej, opečte na něm cibuli a česnek a až začne měknout, přisypte koření. Ztlumte teplotu na střední a jakmile se koření rozvoní, přidejte papriku, chilli papričku a celer. Krátce orestujte, vmíchejte rajčatovou omáčku a pastu harissa, pokud nepoužíváte chilli papričku, a vývar a vařte na středním stupni doměkka, přibližně 30 minut.
Cizrnu sceďte, vsypte k zelenině a nechte prohřát. Koriandr nasekejte nahrubo a posypte hotovou polévku. Zakápněte ji citronem a podávejte.