Jahodový koláč na celý pekáč

Také milujete tvarohové jahodové knedlíky? A koláče s jahodami? Tak tahle pochoutka v sobě kombinuje obojí – z tvarohového těsta na knedlíky vznikl korpus s lahodnou náplní sypanou mandlemi. Těsto při chladnutí rychle vlhne, ale to vůbec nevadí, protože tento koláčoknedlík si přímo žádá sníst rovnou z plechu, lžící nebo vidličkou, hlavně s partou přátel.

Suroviny

Těsto
250 g měkkého tvarohu (z kostky)
1 vejce
2 lžíce rozpuštěného másla
3 lžíce pšeničné krupičky
2 lžíce krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
strouhaná kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu

Náplň
500 g jahod
40 g mandlových plátků

Drobenka
50 g hrubé mouky
50 g krupicového cukru
50 g změklého másla

Informace
Příprava: 1 hodina
Porce: Zhruba 20 kousků

 

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Tvaroh smíchejte ve větší míse s vejcem, rozpuštěným máslem, krupičkou, krupicovým i vanilkovým cukrem a strouhanou citronovou kůrou. Hotové těsto je měkké a hladké a krásně drží pohromadě.

Hluboký plech vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj připravené těsto.

Jahody omyjte a nakrájejte je podle velikosti na poloviny až čtvrtiny. Pak je rozprostřete a částečně zamáčkněte do těsta. Celý koláč posypte plátky mandlí.

Na drobenku promíchejte mouku s cukrem a změklým máslem. Posypte jí koláč, vložte ho do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.

Previous
Previous

Tvarohové knedlíky s meruňkami

Next
Next

Plněné pečené cukety