Jahodový koláč na celý pekáč
Také milujete tvarohové jahodové knedlíky? A koláče s jahodami? Tak tahle pochoutka v sobě kombinuje obojí – z tvarohového těsta na knedlíky vznikl korpus s lahodnou náplní sypanou mandlemi. Těsto při chladnutí rychle vlhne, ale to vůbec nevadí, protože tento koláčoknedlík si přímo žádá sníst rovnou z plechu, lžící nebo vidličkou, hlavně s partou přátel.
Suroviny
Těsto
250 g měkkého tvarohu (z kostky)
1 vejce
2 lžíce rozpuštěného másla
3 lžíce pšeničné krupičky
2 lžíce krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
strouhaná kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
Náplň
500 g jahod
40 g mandlových plátků
Drobenka
50 g hrubé mouky
50 g krupicového cukru
50 g změklého másla
Informace
Příprava: 1 hodina
Porce: Zhruba 20 kousků
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Tvaroh smíchejte ve větší míse s vejcem, rozpuštěným máslem, krupičkou, krupicovým i vanilkovým cukrem a strouhanou citronovou kůrou. Hotové těsto je měkké a hladké a krásně drží pohromadě.
Hluboký plech vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj připravené těsto.
Jahody omyjte a nakrájejte je podle velikosti na poloviny až čtvrtiny. Pak je rozprostřete a částečně zamáčkněte do těsta. Celý koláč posypte plátky mandlí.
Na drobenku promíchejte mouku s cukrem a změklým máslem. Posypte jí koláč, vložte ho do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.