Pražský koláč
Kynuté těsto má dlouhou českou tradici, koláče, buchty a plněné knedlíky sloužily ještě ve 20. století jako sladký oběd. Pražský koláč svou velikostí zasytil celou rodinu a díky absenci ovoce nesouvisel s žádnou sezonou. Mimo hlavní město na něj skoro nenarazíte, o to větší důvod upéct si ho doma. Majonéza těsto zjemní, jedná se vlastně o olej a žloutky. Pudinkový krém spojuje oba korpusy, uvařte ho proto spíš hustší.
Suroviny
TĚSTO
100 ml vlažného mléka
2 lžíce krupicového cukru
15 g čerstvého droždí
250 g hladké mouky
2 vejce
½ lžičky soli
100 g majonézy
mouka na pomoučení
KRÉM
350 ml mléka
75 g krupicového cukru
dřeň z ½ vanilky nebo pár kapek vanilkové esence
1 sáček vanilkového pudinku
80 g změklého másla
50 ml smetany ke šlehání
DROBENKA
30 g polohrubé mouky
30 g másla
30 g krupicového cukru
½ lžičky mleté skořice
Postup
Do poloviny mléka rozdrobte droždí, vmíchejte 1 lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 minut.
Do mísy prosejte mouku, vlijte zbylé mléko, rozklepněte jedno vejce, oslaďte, osolte, přidejte majonézu a uhněťte hladké pružné těsto. Jakmile se z těsta tvoří koule a nelepí se na stěny mísy, zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto 45 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Těsto vyklopte na pomoučený vál, vytvarujte z něj bochánek a přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem. Zlehka ho vyválejte do kruhu o průměru zhruba 20 cm, na výšku by měl mít 2–3 cm, můžete ho také vytvarovat hřbetem dlaně. Nechte 30 minut kynout.
Mezitím připravte drobenku – mouku, máslo a cukr rozdrobte prsty a vypracujte drobenku. Vmíchejte skořici.
Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto potřete zbylým prošlehaným vejcem, posypte drobenkou a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut dozlatova. Pokud tmavne příliš rychle, snižte teplotu na 160 °C. Vyjměte a nechte vychladnout.
Mezitím připravte krém. Polovinu mléka ohřejte v rendlíku s cukrem a vanilkou, občas promíchejte, ve zbylém mléce rozmíchejte pudinkový prášek. Jakmile se mléko vaří, snižte teplotu, vmíchejte do něj pudinkovou směs a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, zhruba 3–5 minut. Za stálého míchání nechte zchladnout.
Do vychladlého krému vmíchejte máslo, aby se krém nesrazil, měly by mít obě suroviny stejnou teplotu. Smetanu ušlehejte na tužší šlehačku, dobře to jde, když je vychlazená, a vmíchejte ji do krému.
Koláč podélně rozkrojte a spodní část potřete krémem, nebo ho nastříkejte z cukrářského sáčku. Přiklopte vrchní částí (s drobenkou) a rozkrájejte na kousky.