Polenta s jahodami a meduňkou
Polenta je starodávný recept původem z Itálie, dnes je však k sehnání na každém rohu. Nazývá se „jídlem chudých“, protože se připravuje pouze z kukuřičné mouky a vody. Je velmi bohatá na bílkoviny a vlákninu a dochutit ji lze prakticky čímkoliv, třeba sladkými jahodami, které osvěží zakysaná smetana. Skvělá letní svačina nebo sladký oběd, když jste na chalupě nebo pod stanem.
Suroviny
150 g instantní polenty
400 ml vody
2 lžíce másla
150 g jahod
1 lžíce moučkového cukru
100 g zakysané smetany
několik lístků meduňky
Postup
Polentu vsypte do vody a za stálého míchání ji zahřívejte k varu. Povařte 1 minutu, až zhoustne.
Do formy vyložené pečícím papírem rozetřete hustou kaši a nechte ji zhruba 30 minut chladnout.
Ztuhlou polentu vyjměte a rozkrájejte na kousky. Opékejte je na rozehřátém másle ze všech stran dozlatova. Polentu můžete zapéct rovnou, ale pak nebude tak hezky křupavá.
Jahody odstopkujte, omyjte a nakrájejte na čtvrtky.
Opečenou polentu pocukrujte a ozdobte smetanou, jahodami a lístky meduňky.