Polenta s jahodami a meduňkou

_MG_9291.jpg

Polenta je starodávný recept původem z Itálie, dnes je však k sehnání na každém rohu. Nazývá se „jídlem chudých“, protože se připravuje pouze z kukuřičné mouky a vody. Je velmi bohatá na bílkoviny a vlákninu a dochutit ji lze prakticky čímkoliv, třeba sladkými jahodami, které osvěží zakysaná smetana. Skvělá letní svačina nebo sladký oběd, když jste na chalupě nebo pod stanem.

Suroviny

150 g instantní polenty
400 ml vody
2 lžíce másla
150 g jahod
1 lžíce moučkového cukru
100 g zakysané smetany
několik lístků meduňky

 

Postup

Polentu vsypte do vody a za stálého míchání ji zahřívejte k varu. Povařte 1 minutu, až zhoustne.

Do formy vyložené pečícím papírem rozetřete hustou kaši a nechte ji zhruba 30 minut chladnout.

Ztuhlou polentu vyjměte a rozkrájejte na kousky. Opékejte je na rozehřátém másle ze všech stran dozlatova. Polentu můžete zapéct rovnou, ale pak nebude tak hezky křupavá.

Jahody odstopkujte, omyjte a nakrájejte na čtvrtky.

Opečenou polentu pocukrujte a ozdobte smetanou, jahodami a lístky meduňky.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v nové kuchařce SVĚTOVÁ

Previous
Previous

Pražský koláč

Next
Next

Mražený jogurt na dobré trávení