Superchleba z červené pšenice
Promíchejte zdravější mouky z českého obilí, přidejte byliny, které podporují činnost jater a čistí krev, a upečte si chleba, který vám okysličí tělo a dodá minerály. Ideální začátek dne, zvlášť když suroviny nasypete večer do domácí pekárny a vzbudí vás ráno vůně chleba.
Suroviny
175 g pšeničné mouky česká jednozrnka
175 g pšeničné mouky česká červená pšenice
100 g žitné celozrnné mouky
250–300 ml vody
1 sáček sušeného droždí
1 lžička krupicového cukru
1 lžička soli
½ hrsti namočeného lněného semínka (zhruba 4 hodiny)
25 g mletého ostropestřce
1 lžička drceného listu kopřivy
1 lžička drceného lopuchu kořene
1 vrchovatá lžička drcené violky trojbarevné (macešky)
1 lžička drcené anděliky
1 lžička sušeného listu borůvky
mouka na pomoučení (podle potřeby)
máslo na vymazání formy (podle potřeby)
Postup
Pokud máte mlýnek na obilí, namelte si čerstvou mouku najemno.
Do nádoby pekárny vlijte vodu, vsypte mouky, droždí, cukr, sůl, lněné semínko a byliny. Pokud pekárnu nemáte, promíchejte v míse mouky, sušené droždí, cukr, sůl a bylinky. Přidejte lněné semínko, přilijte vodu a míchejte, až vznikne hladké těsto. Hněťte ho vařečkou nebo použijte kuchyňský robot s hnětacím hákem.
Chlebíčkovou formu vymažte máslem a přesuňte do něj těsto. Nebo těsto vyklopte na plech posypaný moukou, pomoučete, zlehka prohněťte a vytvarujte bochánek. Poprašte moukou a nechte 20 minut kynout.
Troubu předehřejte na 180 °C. Chléb pečte zhruba 45 minut, až zní na poklep dutě.