Pečený halloumi s cibulovým čatní
Suroviny
sýr
400 g sýru halloumi
4 lžíce olivového oleje
2 lžičky sušeného oregana
čatní
3 červené cibule
3 malé žluté cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
100 ml červeného suchého vína
1 svitek skořice
2 snítky tymiánu
2 lžíce medu
1 hrst rozinek
sůl a chilli vločky
Popis
Cibule a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte ji na středním stupni zhruba 10 minut, až začne lehce karamelizovat.
Přilijte víno, přidejte skořici, tymián, med a rozinky a duste na středním stupni dalších 10 minut doměkka. Pokud se víno příliš rychle vyvařuje, přilijte další, nebo mírně snižte teplotu. Dochuťte solí a chilli vločkami.
Sýr nakrájejte na 5mm plátky. V pánvi rozehřejte olej a opečte sýr z obou stran na středním stupni dozlatova, zhruba 3 minuty. Posypte ho oreganem a podávejte s cibulovým čatní.
Víno ve sklence
a na talíři
Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.