Květák ve vinném těstíčku s citronovou majonézou
Dozlatova usmažený, horký, měkký a zároveň křupavý květák připomíná odpoledne u babičky. Vinné těstíčko představuje sofistikovaný přístup a proměňuje smažený květák v delikatesu. Na rozdíl od trojobalu je vinné těstíčko lehké, pikantní a nenasákne moc tuku.
Suroviny
Květák
1 střední květák
100 g hladké mouky
špetka kypřicího prášku
100 ml suchého bílého vína
sůl
rostlinný olej na smažení (zhruba 400 ml)
1 citron k podávání
Majonéza
100 ml majonézy
½ lžičky strouhané citronové kůry
1–2 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý pepř
nasekaný kopr podle chuti
Popis
Květák omyjte, zbavte listů a nakrájejte (i s košťálem) na 1cm plátky. Vyskládejte je vedle sebe do pánve, zalijte do poloviny vodou, zlehka osolte, přiklopte a poduste dopoloměkka, asi 1–2 minuty z každé strany. Vyjměte a nechte okapat. Stejným způsobem poduste všechny plátky květáku.
Mouku promíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli a prošlehejte vidličkou s vínem.
V hrnci rozehřejte alespoň 5cm vrstvu oleje. Plátky květáku ponořte do těstíčka, nechte lehce okapat a usmažte v rozpáleném oleji na středním stupni dozlatova, trvá to asi 3–4 minuty z každé strany.
Osmažený květák vyjměte, položte na papírovou utěrku a nechte do ní vsáknout přebytečný tuk.
Na majonézu promíchejte s citronovou kůrou. Česnek oloupejte, prolisujte do majonézy, dochuťte solí a pepřem, promíchejte a posypte koprem.
Víno ve sklence
a na talíři
Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.