Dukátové buchtičky se šodó

Šodó značí teplou vinnou dezertní pěnu a pochází z Francie. Pokud chcete, můžete buchtičky naplnit povidly, ale tvarujte je velmi malé, pečením nabydou.  

7.3_Dukatove buchticky_Vinna kucharka3270.jpg

Suroviny

Buchtičky 

50 g rozinek
4 lžíce rumu
130 ml vlažného mléka
21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
30 g krupicového cukru
300 g špaldové hladké mouky (nebo hrubé mouky)
100 g másla
3 žloutky 
½ vanilkového lusku 
strouhaná kůra z ½ citronu
špetka soli 
hladká mouka na pomoučení 

šodó 

150 ml bílého suchého vína
60 g krupicového cukru
2 žloutky
1 vejce
2 proužky citronové kůry 
½ vanilkového lusku 

 

Popis

Rozinky zakápněte 3 lžícemi rumu. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, oslaďte 1 lžící cukru a rozmíchejte s 1 lžící mouky. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 minut. 

Polovinu másla utřete se žloutky do pěny. Zašlehejte zbylý cukr, 1 lžíci rumu, vyškrábnutou dřeň z vanilky a strouhanou citronovou kůru, prosejte mouku, osolte, vlijte kvásek a vypracujte hladké nelepivé těsto. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě mimo průvan vykynout, až zdvojnásobí svůj objem, zhruba 45 minut. 

Zbylé máslo rozehřejte. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučené ploše na plát silný 5 mm, polovinu posypte macerovanými rozinkami, přeložte, rozkrájejte na stejně velké čtverce a každý zabalte do tvaru buchtičky. Skládejte je do pekáče vymazaného máslem a potřete každou z boku máslem, než je k sobě přitisknete, půjdou pak snadno oddělit. 

Buchtičky potřete máslem a nechte ještě 15 minut kynout v pekáči. Troubu předehřejte na 180 °C a buchtičky upečte v předehřáté troubě dorůžova, zhruba 20 minut. 

Zatímco se buchtičky pečou, připravte šodó. V hrnci zahřejte alespoň 3 cm vody k varu. V míse šlehejte víno s cukrem, až se cukr začne rozpouštět. Zašlehejte žloutky, vejce, citronovou kůru a vyškrábnutá semínka z vanilky. Pokud nechcete mít v šodó zrníčka vanilky (černé tečky), použijte ji vcelku. Mísu vložte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala dnem vodní hladiny a ve vodní lázni šlehejte, až směs zhoustne a nabyde na objemu, pozor, nesmí se vařit! Z šodó vyjměte vanilku a citronovou kůru. Upečené buchtičky rozdělte na talíře a přelijte šodó. 

COVER VINNA KUCHARKA FINAL.jpg

Víno ve sklence
a na talíři

Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.

Previous
Previous

Hrušky v červeném víně

Next
Next

Květák ve vinném těstíčku s citronovou majonézou