Hrušky v červeném víně
Vhodná vína
Ideální volbou budou sladké výběry modrých odrůd, případně vína dolihovaná – typ likérové nebo portské (Šaler, Lokus a podobně).
Suroviny
Hrušky
4 pevnější hrušky
2 lžíce medu
2 hřebíčky
1 svitek skořice
3 kuličky černého pepře
2 badyány
200 ml suchého červeného vína
K podávání
150 g řeckého nebo hustého bílého jogurtu
200 g vanilkové, kokosové nebo skořicové zmrzliny
1 hrst vyloupaných pistácií
80 g sýra s modrou plísní (gorgonzola, rokfór, niva)
Popis
Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky rozpulte a vykrojte jádřinec. Vyskládejte je do pekáče řeznou stranou nahoru a potřete medem. Přidejte koření, hrušky zalijte vínem a upečte v předehřáté troubě doměkka, zhruba 30 minut.
Upečené hrušky vyjměte a podávejte buď nasladko s jogurtem a zmrzlinou přelité omáčkou a posypané nasekanými pistáciemi, nebo naslano. Do prohlubně po jádřinci vložte 1 lžíci rozdrobeného sýra a zapečte pod grilem dozlatova, až se sýr rozpustí, nebo v troubě předehřáté na 200 °C asi 5 minut. Posypte nasekanými pistáciemi.
Víno ve sklence
a na talíři
Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.