Hrušky v červeném víně

7.2_Pecene hrusky_Vinna kucharka3706.jpg

Vhodná vína

Ideální volbou budou sladké výběry modrých odrůd, případně vína dolihovaná – typ likérové nebo portské (Šaler, Lokus a podobně). 

Suroviny

Hrušky 

4 pevnější hrušky
2 lžíce medu 
2 hřebíčky
1 svitek skořice
3 kuličky černého pepře 
2 badyány
200 ml suchého červeného vína

K podávání

150 g řeckého nebo hustého bílého jogurtu
200 g vanilkové, kokosové nebo skořicové zmrzliny 
1 hrst vyloupaných pistácií
80 g sýra s modrou plísní (gorgonzola, rokfór, niva)

 

Popis

Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky rozpulte a vykrojte jádřinec. Vyskládejte je do pekáče řeznou stranou nahoru a potřete medem. Přidejte koření, hrušky zalijte vínem a upečte v předehřáté troubě doměkka, zhruba 30 minut. 

Upečené hrušky vyjměte a podávejte buď nasladko s jogurtem a zmrzlinou přelité omáčkou a posypané nasekanými pistáciemi, nebo naslano. Do prohlubně po jádřinci vložte 1 lžíci rozdrobeného sýra a zapečte pod grilem dozlatova, až se sýr rozpustí, nebo v troubě předehřáté na 200 °C asi 5 minut. Posypte nasekanými pistáciemi. 

COVER VINNA KUCHARKA FINAL.jpg

Víno ve sklence
a na talíři

Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.

Previous
Previous

Koláč s vínem a meruňkami

Next
Next

Dukátové buchtičky se šodó