Koláč s vínem a meruňkami
Vhodná vína
Podávejte s vyzrálým sladším výběrem odrůdy Ryzlink rýnský, který bude svým charakterem s tímto koláčem skvěle ladit.
Suroviny
Těsto
125 ml vlažného mléka
21 g čerstvého droždí (½ kostky)
50 g krupicového cukru
250 g hladké mouky
špetka soli
50 g rozpuštěného másla
1 žloutek
1 lžíce strouhané pomerančové kůry
máslo na vymazání formy
hladká mouka na pomoučení
Náplň
200 g hroznového vína (bílého i modrého)
8 meruněk
20 g plátků mandlí
třtinový cukr podle chuti
Popis
Do poloviny vlažného mléka rozdrobte droždí, promíchejte jej s 1 lžičkou cukru a nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10–15 minut, až se na hladině začnou tvořit bublinky.
Mouku prosejte do mísy, osolte, vlijte zbylé mléko, máslo a kvásek, přidejte žloutek, zbylý cukr a pomerančovou kůru a vypracujte hladké nelepivé těsto. Vytvarujte z něj kouli, zakryjte ji utěrkou a nechte 30–60 minut kynout.
Mezitím omyjte ovoce, hrozny odstopkujte a meruňky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Pečicí formu vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.
Vykynuté těsto vyválejte na pomoučené ploše na plát o velikosti formy, vložte jej do ní, poklaďte hroznovým vínem a meruňkami, posypte mandlemi a podle chuti zlehka pocukrujte. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20–30 minut dozlatova.
Víno ve sklence
a na talíři
Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.