Jablkový koláč bez lepku
Klasický jablkový koláč, pomysleli byste si. Ale nenechte se ošálit prvním dojmem, na rozdíl od babiččina jablečného koláče je tahle verze bezlepková a mandle v těstě skvěle doplňují ořechy v náplni. Bezlepkový koláč si můžete připravit, i když bezlepkovou dietu předepsanou nemáte. Občas neškodí rozbít stereotyp svého jídelníčku a zařadit určitou potravinu nebo vynechat surovinu, kterou jindy konzumujete bez přemýšlení. Pestré stravování bude na vašem těle a zdraví poznat.
Suroviny
TĚSTO
340 g mandlové mouky
½ lžičky soli
150 g másla
1 větší vejce
NÁPLŇ
50 g rozinek
2 lžíce calvadosu
700 g jablek
2 lžíce biocitronové šťávy
50 g vlašských ořechů
1 lžíce mleté skořice
cukr nebo med podle chuti
Popis
Rozinky namočíme do calvadosu. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme je na tenké plátky nebo nastrouháme nahrubo. Zakápneme citronovou šťávou, aby nehnědla. Ořechy nasekáme nahrubo. Jablka promícháme se skořicí, ořechy a rozinkami. Podle chuti můžeme jablka dosladit.
Prosátou mouku osolíme a rozkrájíme do ní máslo. Nožem zapracujeme do konzistence drobenky, přidáme vejce a vypracujeme lepivější těsto.
Polovinu těsta vymačkáme na dno koláčové formy, ideální je s vyjímatelným dnem, z kousku tvarujeme okraje. Naplníme ho jablky. Zbylé těsto vyválíme na plát, zakryjeme jím náplň, přesahující části odkrojíme a vytvarujeme z nich ozdoby.
Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 45 minut dozlatova.