Listový salát s perlivou zálivkou
Salát stojí a padá na čerstvosti. Jen čerstvý salát má svěží křupavé listy, hezky voní a má výraznou chuť. Little Gem chutná mírně nasládle, špenát zemitě a rukola příjemně štiplavě. Dohromady tvoří zajímavý kontrast, který umocní sladké šťavnaté maliny, teplé křupavé ořechy a zálivka, která jemně perlí na jazyku. Ideální letní předkrm. Zkuste v zálivce vyměnit šumivé víno za tiché růžové.
Vhodná vína
Zkuste se šumivým vínem použitým v receptu (bílé nebo růžové suché či polosuché – sec nebo demi sec), nebo růžová vína odrůd Cabernet Sauvignon, Zweigeltrebe či André.
Suroviny
Salát
1 hrst vlašských ořechů
2 saláty Little Gem
2 hrsti špenátových lístků
1 hrst rukoly
1 hrst malin
Zálivka
1 šalotka
4 maliny nebo 1 lžička malinového octa
4 lžíce šumivého vína (sektu)
6 lžic extra panenského olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
Popis
Nejdříve připravte zálivku. Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maliny rozmačkejte na pyré. Sekt prošlehejte metličkou nebo vidličkou s olejem dohladka, osolte, opepřete, vmíchejte šalotku a maliny. Pokud používáte malinový ocet, prošlehejte nejprve víno s octem a pak do něj zašlehejte olej.
Ořechy nasekejte nahrubo a opražte nasucho v pánvi, až se rozvoní. Míchejte je, ať se nespálí.
Saláty Little Gem rozdělte na listy, operte je a vytřepte z nich přebytečnou vodu. Vyskládejte je na talíře, posypte špenátovými lístky a rukolou. Ozdobte je ořechy a malinami a přelijte zálivkou.
Víno ve sklence
a na talíři
Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.