Dort s hroznovým vínem

Recept na tento dort jsem našla v mojí oblíbené prvorepublikové kuchařce Dobrá česká kuchyně od Marie Haškovcové. Spojení sladkých šťavnatých hroznů a mandlového piškotu zněla úchvatně, těžký máslový krém jsem ale raději vyměnila za nadýchaný tvarohový krém se šlehačkou. První sousto vás vezme do nebe vonícího levandulí a rozmarýnem. 

7.12_Dort+s+hroznovym+vinem_Vinna+kucharka2978.jpg

Vhodná vína

Zkuste se víny sladšího výběru (výběr z hroznů, výběr z bobulí) bílých odrůd, Chardonnay či Rulandské šedé.

Suroviny

Těsto

6 vajec
špetka soli
150 g krupicového cukru
100 g mletých mandlí
strouhaná kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
100 g hladké mouky
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy 

Náplň 

500 ml smetany ke šlehání
¼ lžičky mletého kardamomu
250 g tvarohu 
2 lžíce medu 
strouhaná kůra z ½ chemicky neošetřené limety 
2 lžíce kvítků levandule
300 g sladkého hroznového vína (bílého i modrého)
6 lžic polosladkého aromatického bílého vína
1 snítka rozmarýnu 

 

Popis

Dortovou rozevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte z nich se špetkou soli polotuhý sníh. Přisypte třetinu cukru a vyšlehejte dotuha. Troubu předehřejte na 160 °C.

Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do hladké pěny. Trvá to nejméně 5 minut, pokud chcete mít piškot obzvlášť nadýchaný, šlehejte alespoň 10 minut.  Zašlehejte mleté mandle a strouhanou citronovou kůru a střídavě zapracujte sníh a mouku, až vznikne hladké těsto.

Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. Korpus vytáhněte, nechte 15 minut chladnout ve formě. Poté formu opatrně otevřete a nechte piškot zcela vychladnout.

Na krém vmíchejte do smetany kardamom a ušlehejte šlehačku. Tvaroh prošlehejte zvlášť a promíchejte ho s medem, strouhanou kůrou z ½ limety a levandulí. Šlehačku lehce zašlehejte do tvarohu. 

Kuličky vína podélně rozpulte a zbavte peciček, můžete je také ponechat v celku. Dort dvakrát prokrojte. Korpus pokapejte vínem, každý potřete čtvrtinou krému, spojte, krémem potřete i boky dortu. Zdobte hroznovým vínem a rozmarýnem.

COVER VINNA KUCHARKA FINAL.jpg

Víno ve sklence
a na talíři

Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.

Previous
Previous

Guláš s červeným vínem

Next
Next

Listový salát s perlivou zálivkou