Dort s hroznovým vínem
Recept na tento dort jsem našla v mojí oblíbené prvorepublikové kuchařce Dobrá česká kuchyně od Marie Haškovcové. Spojení sladkých šťavnatých hroznů a mandlového piškotu zněla úchvatně, těžký máslový krém jsem ale raději vyměnila za nadýchaný tvarohový krém se šlehačkou. První sousto vás vezme do nebe vonícího levandulí a rozmarýnem.
Vhodná vína
Zkuste se víny sladšího výběru (výběr z hroznů, výběr z bobulí) bílých odrůd, Chardonnay či Rulandské šedé.
Suroviny
Těsto
6 vajec
špetka soli
150 g krupicového cukru
100 g mletých mandlí
strouhaná kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
100 g hladké mouky
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Náplň
500 ml smetany ke šlehání
¼ lžičky mletého kardamomu
250 g tvarohu
2 lžíce medu
strouhaná kůra z ½ chemicky neošetřené limety
2 lžíce kvítků levandule
300 g sladkého hroznového vína (bílého i modrého)
6 lžic polosladkého aromatického bílého vína
1 snítka rozmarýnu
Popis
Dortovou rozevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte z nich se špetkou soli polotuhý sníh. Přisypte třetinu cukru a vyšlehejte dotuha. Troubu předehřejte na 160 °C.
Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do hladké pěny. Trvá to nejméně 5 minut, pokud chcete mít piškot obzvlášť nadýchaný, šlehejte alespoň 10 minut. Zašlehejte mleté mandle a strouhanou citronovou kůru a střídavě zapracujte sníh a mouku, až vznikne hladké těsto.
Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. Korpus vytáhněte, nechte 15 minut chladnout ve formě. Poté formu opatrně otevřete a nechte piškot zcela vychladnout.
Na krém vmíchejte do smetany kardamom a ušlehejte šlehačku. Tvaroh prošlehejte zvlášť a promíchejte ho s medem, strouhanou kůrou z ½ limety a levandulí. Šlehačku lehce zašlehejte do tvarohu.
Kuličky vína podélně rozpulte a zbavte peciček, můžete je také ponechat v celku. Dort dvakrát prokrojte. Korpus pokapejte vínem, každý potřete čtvrtinou krému, spojte, krémem potřete i boky dortu. Zdobte hroznovým vínem a rozmarýnem.
Víno ve sklence
a na talíři
Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.