Guláš s červeným vínem

Národní klasika, která se vaří od Bavorska po Debrecen. Známý český prvorepublikový hoteliér Karel Šroubek tvrdil, že guláš představuje mistrovství kuchaře a tajemství dobrého guláše tkví ve správně osmažené cibulce a koření. Kromě cibulky doporučuje i majoránku, kmín, česnek a citronovou kůru. Ta dodá masu a omáčce lehkou šťavnatost, kterou jen podtrhne červené víno. To do guláše přidávala už Marie Haškovcová ve své Dobré české kuchyni v roce 1939. Tento guláš vzdává těmto dvěma ikonám české kuchyně hold. 

4.3_gulas_Vinna+kucharka3843.jpg

Vhodná vína

Jemnější červené víno s harmonií mezi tříslovinkou a kyselinkami, odrůdy Rulandské modré, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, klidně víno použité v receptu. 

Suroviny

600 g hovězího masa (přední, květový šál, květová špička, na guláš)
2 střední cibule
2 stroužky česneku 
100 g másla
špetka soli 
1 lžička mletého pepře
½ lžičky mleté papriky 
špetka mletého kmínu podle chuti
strouhaná kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu 
zhruba 1 l vody 
125 ml suchého červeného vína
30 g hladké mouky
pár snítek hladkolisté petržele
čerstvý chléb k podávání 

 

Popis

Maso nakrájejte na 3cm kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte polovinu másla, vsypte maso, cibuli a česnek a opékejte na středním stupni dozlatova. Osolte, opepřete, vmíchejte papriku, kmín a citronovou kůru a duste ve vlastní šťávě dohněda, ale pozor, ať se maso ani cibule nepřipálí. 

Jakmile cibule a maso ztmavne, zhruba po 10–15 minutách, zalijte vodou, promíchejte, přiklopte a nechte 1,5–4,5 hodiny vařit doměkka. Občas zkontrolujte, pokud se voda vyvařila, přilijte další. 

Téměř měkké maso podlijte vínem, přiklopte a nechte ještě 20–30 minut vařit. 

Omáčku můžete zahustit jíškou. V rendlíku rozehřejte zbylé máslo, vmíchejte do něj mouku a restujte 1–2 minuty, až vznikne zlatavá jíška. Nechte ji zchladnout a vmíchejte ji do omáčky k masu. Rozmíchejte případné hrudky, povařte 5 minut. 

Guláš dochutťte solí a pepřem a podávejte ozdobený snítkou petrželky s čerstvým chlebem. 

COVER VINNA KUCHARKA FINAL.jpg

Víno ve sklence
a na talíři

Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.

Previous
Previous

Grilované sardinky

Next
Next

Dort s hroznovým vínem