Grilované sardinky
Tyto malé rybičky se báječně hodí na grilování, protože je můžete vzít do ruky a sníst na dvě kousnutí. Mají velmi jemné maso, proto je pečte na alobalové misce, aby se nepotrhaly. Obvykle se nakládají do marinády a pak grilují, ale většina přísad se na grilu spálí, opačný postup zajistí intenzivnější chuť a rychlejší přípravu.
Vhodná vína
Suché aromatičtější bílé víno, mladistvé a svěží, odrůd Sauvignon, Muškát moravský, zajímavou volbou může být i rosé Frankovka nebo André.
Suroviny
600 g sardinek
50 ml extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku
1 hrst hladkolisté petržele
1 hrst lístků bazalky
1 lžíce lístků máty
1 červená chilli paprička
50 ml suchého šumivého vína
½ lžičky mleté uzené papriky dle chuti
1 snítka rozmarýnu
sůl a čerstvě mletý pepř
čerstvé pečivo k podávání
Popis
Sardinky omyjte a osušte papírovou utěrkou. Zlehka je potřete olejem a zprudka upečte na rozpáleném grilu, trvá to zhruba 2 minuty z každé strany.
Mezitím oloupejte česnek a nakrájejte ho na tenké plátky, petrželku a bazalku nasekejte nahrubo, mátu nadrobno. Chilli papričku nakrájejte na tenké plátky. Promíchejte vše v misce.
K bylinkám přilijte olej a víno, zlehka je osolte a vmíchejte mletou papriku a přidejte rozmarýn.
Grilované sardinky rozdělte na talíř, přelijte je bylinkovou marinádou a podávejte s čerstvým pečivem.
Víno ve sklence
a na talíři
Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.