Grilované sardinky

Tyto malé rybičky se báječně hodí na grilování, protože je můžete vzít do ruky a sníst na dvě kousnutí. Mají velmi jemné maso, proto je pečte na alobalové misce, aby se nepotrhaly. Obvykle se nakládají do marinády a pak grilují, ale většina přísad se na grilu spálí, opačný postup zajistí intenzivnější chuť a rychlejší přípravu. 

5.7_Sardinky_Vinna kucharka3402.jpg

Vhodná vína

Suché aromatičtější bílé víno, mladistvé a svěží, odrůd Sauvignon, Muškát moravský, zajímavou volbou může být i rosé Frankovka nebo André.

Suroviny

600 g sardinek
50 ml extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku
1 hrst hladkolisté petržele
1 hrst lístků bazalky
1 lžíce lístků máty 
1 červená chilli paprička
50 ml suchého šumivého vína
½ lžičky mleté uzené papriky dle chuti 
1 snítka rozmarýnu 
sůl a čerstvě mletý pepř 
čerstvé pečivo k podávání

 

Popis

Sardinky omyjte a osušte papírovou utěrkou. Zlehka je potřete olejem a zprudka upečte na rozpáleném grilu, trvá to zhruba 2 minuty z každé strany.

Mezitím oloupejte česnek a nakrájejte ho na tenké plátky, petrželku a bazalku nasekejte nahrubo, mátu nadrobno. Chilli papričku nakrájejte na tenké plátky. Promíchejte vše v misce. 

K bylinkám přilijte olej a víno, zlehka je osolte a vmíchejte mletou papriku a přidejte rozmarýn. 

Grilované sardinky rozdělte na talíř, přelijte je bylinkovou marinádou a podávejte s čerstvým pečivem. 

COVER VINNA KUCHARKA FINAL.jpg

Víno ve sklence
a na talíři

Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.

Previous
Previous

Domácí šumivé housky

Next
Next

Guláš s červeným vínem