Domácí šumivé housky

Domácí houstičky provoní kuchyň a potěší malé i velké strávníky. Těsto zadělejte sektem nebo jiným šumivým vínem, bublinky napomáhají kvašení, těsto je vláčné a houstičky po upečení kypré. Měkké vydrží i do druhého dne. Pečením alkohol zcela vyprchá. Pokud sekt nebo jiné šumivé víno nemáte, můžete ho nahradit perlivou vodou. 

VK_housticky.jpg

Suroviny

150 ml vlažného mléka
20 g čerstvého droždí (½ kostky)
1 lžíce krupicového cukru
400 g hladké mouky
½ lžičky soli
80 g vlahého másla
100 ml sektu 
1 bílek
2 lžíce vody
hrubozrnná sůl na posypání
sezamová semínka na posypání
mák na posypání 

 

Popis

Do poloviny vlažného mléka rozdrobte droždí, oslaďte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. 

Do mísy prosejte mouku, osolte, vlijte zbylé mléko a máslo, přilijte kvásek a sekt a vypracujte vařečkou hladké lesklé těsto. Zakryjte jej čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem, zhruba 45–60 minut. 

Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky, vyválejte z nich tenké válečky a ze tří spleťte copánek. Spojte je nahoře, spleťte, rozpleťte na druhé straně a zapleťte znovu – tím budou obě strany housky stejné. Pozor, housky při pečení nabydou, chcete-li mít malé, tvarujte je hodně malé. Skládejte je na plech, jemně zmáčkněte hřbetem ruky uprostřed a nechte 20 minut kynout. 

Předehřejte troubu na 200 °C. Vykynuté housky potřete bílkem smíchaným s vodou a posypte hrubou solí, sezamovými semínky a nebo mákem. Vložte je do trouby, pečte 8 minut, ztlumte teplotu na 180 °C a nechte asi 15–20 minut dopéct dozlatova. 

COVER VINNA KUCHARKA FINAL.jpg

Víno ve sklence
a na talíři

Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.

Previous
Previous

Brusinková paštika s hruškami

Next
Next

Grilované sardinky