Brusinková paštika s hruškami

1.2_Pastika_Vinna+kucharka1934.jpg

Suroviny

1 hrst sušených brusinek
150 ml suchého červeného vína
500 g drůbežích jater
100 g hřbetního sádla vcelku, špeku nebo slaniny 
2 větší šalotky
2 stroužky česneku
2 kuličky nového koření
1 hřebíček
2 snítky tymiánu
2 snítky rozmarýnu
špetka strouhaného muškátového oříšku 
100 ml smetany ke šlehání
2 tvrdší hrušky
Špetka mleté skořice
4 lžíce másla
6 plátků slaniny
1 hrst vyloupaných pistácií
sůl a čerstvě mletý pepř 
chléb k podávání 

 

Popis

Brusinky namočte do 50 ml vína.Játra očistěte a odblaňte. Sádlo, špek či slaninu nakrájejte na kostičky. Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. 

V pánvi rozehřejte sádlo, špek či slaninu a jakmile se vypeče tuk, vsypte šalotku, česnek, nové koření, hřebíček a bylinky, opékejte 2 minuty na středním stupni, přidejte játra a orestujte je ze všech stran. Vlijte zbylé víno, osolte, opepřete, vmíchejte muškátový oříšek, zakryjte pokličkou a opékejte zhruba 10 minut doměkka. Játra rozmačkávejte měchačkou. Přidejte brusinky i s vínem, opékejte 1 minutu, zalijte smetanou a odstavte. 

Hrušky rozpulte, vykrojte jádřinec a nakrájejte je na 3mm plátky. Prosypte je skořicí a promíchejte. Máslo rozehřejte. 

Formu na paštiku (vyšší koláčovou nebo na biskupský chlebíček) pomašlujte rozpuštěným máslem. Na dno vyskládejte polovinu hrušek, pomašlujte je máslem, zakryjte zbylými plátky hrušek a přelijte je zbylým máslem. Poklaďte je plátky slaniny tak, aby se lehce překrývaly. 

Troubu předehřejte na 180 °C. Z jater vyjměte koření a rozmixujte je nahrubo či najemno podle chuti (dobře to jde tyčovým mixérem nebo v mixéru na smoothie). Přesuňte do formy na hrušky se slaninou a upečte v předehřáté troubě 30 minut.

Upečenou paštiku vyklopte a nechte zchladnout. Posypte ji nasekanými pistáciemi. 

COVER VINNA KUCHARKA FINAL.jpg

Víno ve sklence
a na talíři

Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.

Previous
Previous

Kozí sýr s vinným želé

Next
Next

Domácí šumivé housky