Kozí sýr s vinným želé

Pikantní šťavnaté voňavé vinné želé si rozumí se všemi druhy sýrů, připravte jej z vína, které máte rádi. Hodí se výraznější odrůdy, které vyniknou barvou i chutí. Z červených například Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Dornfelder, z bílých Muškát moravský nebo růžové. 

1.6_Kozi syr a vinne zele_Vinna kucharka2140.jpg

Suroviny

Sýr

200 g čerstvého kozího sýra
čerstvě mletý pepř
špetka dřeně z vanilkového lusku k podávání (nemusí být)
špetka sušeného oregana k podávání
extra panenský olivový olej k podávání 
slané krekry k podávání

Želé

2 vrchovaté lžíce práškové želatiny nebo agaru
500 ml červeného vína
šťáva z ½ pomeranče 
1 hvězdička badyánu
2 kuličky černého pepř
2 lžíce medu 

 

Popis

Želatinu nebo agar rozmíchejte ve 100 ml vína a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím v hrnci zahřívejte zbylé víno s pomerančovou šťávou a kořením až k varu. Vmíchejte med a nabobtnalou želatinu či agar včetně vína. 

Želé rozlijte do silikonových formiček, případně do čistých sterilizovaných skleniček 1 cm pod okraj, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Nechte želé zchladnout a uložte jej do lednice. 

Sýr zlehka opepřete a posypte semínky vanilky nebo oreganem, zakápněte olivovým olejem a podávejte s vinným želé. 

COVER VINNA KUCHARKA FINAL.jpg

Víno ve sklence
a na talíři

Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.

Previous
Previous

Kaštanový krém

Next
Next

Brusinková paštika s hruškami