Kaštanový krém

Kaštany mají lehce oříškovou chuť a moučnou texturu, pokrmu dodají hřejivost a sytost. Nahradí brambory i ořechy, v této krémové polévce vynikne jejich hedvábná textura a skvěle se snoubí s pikantním řapíkatým celerem i plným červeným vínem. Ještě za první republiky se hojně používaly i v českých nádivkách a dezertech, dnes je objevujeme znovu. V zimě koupíte neloupané, celoročně seženete loupané předvařené, zpravidla mražené, čímž si přípravu polévky výrazně zjednodušíte i zkrátíte o 45 minut. 

2.3_Kastanovy krem_Vinna kucharka6634.jpg

Suroviny

400 g jedlých kaštanů
1 stroužek česneku 
1 řapík celeru
1 l zeleninového vývaru
3 lžíce másla
1 bobkový list
2 lžíce lístků šalvěje
100 ml suchého červeného vína
špetka mletého muškátového oříšku
125 ml smetany na vaření 
pár kapek dýňového, nebo lanýžového oleje podle chuti 
4 plátky slaniny podle chuti  
1 citron k podávání
sůl a čerstvě mletý pepř

 

Popis

Kaštany oloupejte. Každý nařízněte z jedné strany a odloupněte tenký proužek kůry. Vložte je do hrnce, zalijte studenou vodou, aby byly ponořené a rychle zahřejte k varu. Povařte je 1 minutu a odstavte. Opatrně vylovte vždy jeden kaštan z horké vody a ještě horký ho oloupejte – je třeba odstranit vnější i vnitřní (hořkou) slupku. 

Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, celer nakrájejte na plátky. Vývar ohřejte. 

V hrnci rozehřejte máslo, vsypte česnek a celer a na středním stupni 2 minuty opékejte. Přidejte bobkový list a většinu šalvějových lístků, vsypte kaštany a restujte je 1 minutu. 

Zalijte vínem, povařte na nízkém stupni 2 minuty, zalijte horkým vývarem a vařte zhruba 30 minut doměkka. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. 

Vyjměte bobkový list, šalvěj a pár kaštanů na ozdobu a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Vlijte smetanu a povařte 2 minuty. Podávejte ozdobené odloženými kaštany a šalvějovými lístky zakápnuté dýňovým či lanýžovým olejem nebo posypané opraženou slaninou. Podle chuti přidejte plátek citronu. 

COVER VINNA KUCHARKA FINAL.jpg

Víno ve sklence
a na talíři

Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.

Previous
Previous

Věnec s vinnou klobásou

Next
Next

Kozí sýr s vinným želé