Dýňová polévka s růžovým vínem

Sametově hebká hřejivá polévka vás pohladí na jazyku i na duši. Pečením dýně změkne, zkaramelizuje a získá výraznější nasládlou chuť, kterou podpoří růžové víno, charakteristické ovocnými tóny. Pikantní říz dodá pesto z mrkvové natě, použít můžete i petrželovou nať, lístky řepy nebo oblíbené bylinky. 

2.1_Dynova polevka s ruzovym vinem_Vinna kucharka2374.jpg

Vhodná vína

K této polévce si můžete samozřejmě nalít růžové z receptu (ideálně odrůdy Svatovavřinecké či Rulandské modré), skvělá budou i vyzrálejší bílá vína odrůd Neuburské či Sylvánské zelené. 

Suroviny

Polévka

1 kg dýně (hokkaido, máslová, muškátová)
5 snítek tymiánu
4 lžíce olivového oleje 
1 cibule
2 stroužky česneku
2 mrkve
1cm kousek čerstvého zázvoru
½ lžičky kuliček růžového pepře
½ lžičky semínek koriandru 
100 ml suchého růžového vína
šťáva z ½ pomeranče 
pár kapek dýňového oleje 
sůl

Pesto

nať z 1 svazku mrkve
1 stroužek česneku
1 hrst loupaných mandlí 
50 ml olivového oleje
1 lžička dýňového oleje
pár kapek citronové šťávy
sůl a čerstvě mletý pepř 

 

Popis

Troubu předehřejte na 180 °C. Z dýně vyjměte semínka, propláchněte je ve vodě, rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Dužinu nakrájejte na kostky, rozložte na plech (buď na stejný k semínkům, pokud se vejde, nebo na nový vyložený pečicím papírem), posypte polovinou snítek tymiánu, zlehka osolte a zakápněte olivovým olejem. Pečte je v předehřáté troubě doměkka, zhruba 25 minut. Semínka občas obraťte a kontrolujte, ať se nespálí. 

Mezitím oloupejte cibuli, česnek a mrkve a zázvor a nakrájejte je nadrobno. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a restujte ji 5 minut na středním stupni, přidejte česnek, zázvor, podrcený pepř, semínka koriandru a zbylý tymián, restujte 1 minutu, vsypte mrkev, promíchejte, opékejte 2 minuty, přilijte víno a nechte ho na nízkém stupni odvařit, trvá to kolem 10 minut. 

Na pesto pečlivě operte nať, vytřepte z ní vodu a vložte ji do mixéru typu kutr nebo na smoothie. Česnek oloupejte, přidejte s mandlemi k nati, zalijte polovinou olivového oleje a rozmixujte nahrubo. Pokud to jde ztuha, přilijte 50 ml vody. Přilévejte zbylý olej a rozmixujte na hladké pyré. Ochuťte dýňovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem. 

Upečenou dýni vytáhněte, máslovou a muškátovou oloupejte, hokaido loupat nemusíte. Přidejte ji k cibuli, zalijte 1 l vody, zlehka osolte a povařte 10 minut doměkka. 

Jakmile je mrkev a dýně měkká, rozmixujte polévku tyčovým mixérem na hladký krém. Dochuťte pomerančovou šťávou a podávejte zakápnuté dýňovým olejem a posypané praženými dýňovými semínky s pestem. 

COVER VINNA KUCHARKA FINAL.jpg

Víno ve sklence
a na talíři

Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.

Previous
Previous

Listový salát s perlivou zálivkou

Next
Next

Černé těstoviny s pečenou dýní a slaninou