Kynutá bábovka s mákem
Pravá prvorepubliková kráska. Kyprá, oblá, fortelná a plná máku a mandlí. Jedním soustem se přenesete o sto let zpět, do chvíle, kdy po nedělním obědě hospodyně položila na stůl sváteční, cukrem jiskřící bábovku. Bábovky se dříve totiž pekly převážně kynuté, droždí pomáhalo mocnému těstu vyběhnout. Až s vynálezem kypřicího prášku se objevily i bábovky třené nebo piškotové. Pravá bábovka je ale jen ta kynutá. Recept pochází z kuchařky Sladká první republika, kde bábovka nemá fotku, a tak může snadno zapadnout. To mi přišla škoda, protože tahle bábovka je skutečně impozantní, moc dobrá a vydrží překvapivě dlouho vláčná.
Suroviny
KVÁSEK
150 ml vlažného mléka
42 g čerstvého droždí (1 kostka)
1 kostka cukru
TĚSTO
50 g plátků mandlí
140 g změklého másla
100 g krupicového cukru
2 vejce
strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
1 vanilkový lusk
špetka soli
400 g hladké mouky
2 lžíce másla na potření
máslo na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy
hladká mouka na pomoučení
vanilkový cukr na poprášení
NÁPLŇ
250 g jemně mletého máku
250 ml mléka
1 lžíce moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
strouhaný perník na zahuštění
Popis
Připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, promícháme ho s cukrem a na teplém místě ho necháme vzejít. Trvá to zhruba 10–15 minut. Formu na bábovku vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a dno vyložíme plátky mandlí.
Za stálého míchání svaříme mák s mlékem, moučkovým a vanilkovým cukrem a medem do hustější konzistence. Ochutíme tuzemákem a podle potřeby zahustíme perníkem. Máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru, dřeň vanilky a sůl vyšleháme do hladké pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. K máslové směsi přisypeme 2 lžíce mouky, přilijeme kvásek a střídavě přidáváme sníh a mouku. Mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto vyválíme na lehce pomoučené ploše do tvaru obdélníku, potřeme ho makovou náplní, zabalíme a vložíme do formy.
Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto necháme 20 minut kynout, povrch potřeme máslem a pečeme zhruba 1 hodinu dozlatova. Ještě horkou bábovku vyklopíme na mřížku a podle chuti ji posypeme vanilkovým cukrem.