Chléb Šumava z kvasu
Klasický chléb, který prodávají všude, ale takhle skvěle nikde nechutná. Recept od food blogerky Maškrtnice totiž vychází z tradičního pšeničného chleba z žitného kvasu, podle kterého dříve pekli v každé chalupě i pekárně. Pak přišlo průmyslové zpracování a touha po dlouho měkké střídce, k mouce přibyla chemická vylepšení a zdravý chlebík mizel v zapomnění. Naštěstí v posledních letech nastává jeho renesance a dobrý chléb si můžete snadno upéct i doma. Zkuste to třeba mezi vánočními svátky, až bude v obchodech zavřeno – nebudete litovat.
Suroviny
KVAS
2 lžíce žitného kvásku
200 g žitné mouky
200 ml vody
TĚSTO
250 ml vody
400 g hladké mouky
11 g soli
1 lžíce kmínu
Popis
Dvanáct hodin předem promícháme kvásek s žitnou moukou a vodou a necháme zrát rozkvas. Následně z něj odebereme 2 lžíce kvásku na příště a rozkvas promícháme s vodou, moukou, solí a kmínem. Hněteme, až vznikne hladké, kompaktní těsto. Vytvarujeme bochánek, zakryjeme v míse utěrkou a necháme 1–1½ hodiny kynout při pokojové teplotě.
Zhruba po 45 minutách těste přeložíme – v míse vytáhneme jednu stranu těsta, přeložíme ji do středu, mísu pootočíme, vytáhneme jinou část těsta, přeložíme a stejným způsobem pokračujeme. Těsto by mělo být pružné a trochu klást odpor. Vytvarujeme bochánek a necháme v pomoučené ošatce kynout další 1½–2 hodiny, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Troubu předehřejeme na 250 °C. Do spodní části trouby vložíme plech a necháme ho nahřát.
Vykynuté těsto vyklopíme na plech vyložený pečicím papírem nebo do rozpálené pečicí formy či litinového hrnce (tak si udrží svůj tvar). Vložíme do rozehřáté trouby. Do plechu ve spodní části vlijeme 100 ml vody, aby se chléb zapařil. Pečeme 10 minut, teplotu snížíme na 230 °C a pečeme 15–25 minut, dokud není kůrka hezky zlatavě hnědá. Upečený chléb vytáhneme z trouby a necháme zchladnout.