Grahamový švestkový koláč
Graham je hrubě mletá celozrnná mouka, která obsahuje otruby, klíček a endosperm. Ten je základem obilky, například pšenice, ze které se mele mouka. U bílé mouky se otruby a klíček odstraňují. To je při přípravě určitých těst žádoucí, ale pečení s hrubou celozrnnou moukou je takové opravdovější – jako za starých časů. Ovoce na koláč samozřejmě můžete měnit podle sezóny.
Suroviny
Těsto:
500 g čerstvých nebo 250 g sušených švestek
200 g grahamové mouky
50 g sójové mouky
½ sáčku kypřicího prášku
½ lžičky mletého badyánu
špetka mletého hřebíčku
1 vejce
3 lžíce medu nebo sladěnky
50 g přepuštěného vlahého másla
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy + na pomoučení
Drobenka:
60 g mletých mandlí
70 g grahamové mouky
100 g třtinového cukru
100 g másla
Postup
Čerstvé švestky vypeckujeme, sušené namočíme do vody tak, aby byly ponořené. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Obě mouky prosejeme do mísy, promícháme s kypřicím práškem a kořením. Vejce prošleháme v misce, přilijeme k moukám, přidáme med a máslo. Vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme do lednice, než připravíme drobenku.
Mandle promícháme s moukou a cukrem a prsty lehce zapracujeme máslo do konzistence nadýchané drobenky. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Na lehce pomoučené ploše vyválíme těsto na plát o trochu větší, než je forma. Pokud se těsto hodně lepí, vložíme ho do připravené formy a prsty ho vymačkáme po celé ploše. Z těsta vytvarujeme mírně zvýšené okraje. Poklademe ho švestkami, posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut dozlatova.