Bylinkový chléb z pánve
Příprava kváskového chleba je záležitost na 12 a více hodin. Ne každý z nás na to má vždy čas. Chléb z pánve je mnohem rychlejší! Když se odpoledne rozhodnete, že byste si k večeři dali domácí chleba, tento bochníček stihnete upéct. Doporučujeme použít litinovou pánev – je to poklad v kuchyni, rovnoměrně rozvádí teplo. Těsto můžete obměnit bylinkami, kořením, semínky nebo ho upéct nasladko s rozinkami. Jakmile ho ochutnáte, rychle zmizí! To ale vůbec nevadí, protože jeho příprava je tak snadná, že si ho rádi upečete znovu. Zvládnou ho i naprostí začátečníci.
Suroviny
500 g špaldové hladké mouky
1 pytlíček sušeného droždí (7 g)
2 lžíce bylinek (rozmarýn, tymián, oregano)
500 ml vlažné vody
1 lžička soli
3 lžíce olivového oleje
mouka na pomoučení
Postup
Mouku prosejeme do mísy, přimícháme droždí a bylinky (sušené nebo nasekané čerstvé), vlijeme polovinu vody, osolíme, přilijeme zbylou vodu a uhněteme hladké těsto. Použít můžeme kuchyňský robot s hnětacím hákem nebo těsto zpracujeme ručně vařečkou.
Těsto poprášíme zlehka moukou, mísu zakryjeme čistou látkovou utěrkou a necháme ho na teplém místě nakynout, zhruba za 1 hodinu zdvojnásobí svůj objem.
Velkou litinovou pánev, která může do trouby, vymažeme olejem, 2 lžíce by měly stačit. Těsto poprášíme moukou, prohněteme vařečkou, aby se příliš nelepilo, vyklopíme ho do pánve a pomoučenýma rukama vytáhneme do kulatého tvaru tak, aby celou pánev zaplnilo. Zlehka přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Chleba zakápneme zbylým olejem, ostrým nožem nařízneme vzor mřížky nebo nůžkami vystříháme špičky tak, aby vzniklo uprostřed slunce, a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 30–40 minut, až chléb zpevní a zezlátne.
Tip:
Do těsta můžete vmíchat libovolné bylinky, semínka (fenyklová, dýňová, sezamová) či koření (anýz, kmín, špetku kurkumy). V polovině pečení můžete chléb posypat strouhaným tvrdým sýrem – hodí se výrazná gouda, čedar nebo pecorino, ale i jemnější parmazán.