Kapucínský štrúdl
Suroviny
KVÁSEK
21 g droždí (1/2 kostky)
1 lžíce krupicového cukru
100 ml vlažného mléka
TĚSTO
280 g hladké mouky
140 g másla
2 vejce
1 žloutek
špetka soli
mouka na pomoučení
NÁPLŇ
3 hrušky
150 g meruňkové zavařeniny
70 g sušených brusinek
1 lžička mleté skořice
100 g mletých ořechů či mandlí
5 lžic rumu
DROBENKA
25 g másla
50 g krupicového cukru
50 g hrubé mouky
Postup
Nejdřív necháme vzejít kvásek. Droždí rozdrobíme do vlažného oslazeného mléka, zamícháme a necháme 10–15 minut stát na teplém místě. Do prosáté mouky v míse nastrouháme máslo, přidáme 1 vejce a žloutek, osolíme, vlijeme kvásek, promícháme a uhněteme hladké těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba 30 minut. Na drobenku promneme máslo s cukrem a moukou na sypkou směs.
Hrušky oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na kostičky. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na obdélník silný 5 mm, potřeme ho meruňkovou zavařeninou zhruba 1 cm od okraje, posypeme hruškami, brusinkami, skořicí a mletými ořechy či mandlemi, zakápneme rumem, stočíme jako závin, položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a necháme ještě 15 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 °C. Štrúdl pečeme zhruba 30 minut v předehřáté troubě, až povrch zezlátne a těsto zpevní.