Kapucínský štrúdl

Kapucínský štrúdl.jpg

Suroviny

KVÁSEK
21 g droždí (1/2 kostky)
1 lžíce krupicového cukru
100 ml vlažného mléka

TĚSTO
280 g hladké mouky 
140 g másla
2 vejce
1 žloutek
špetka soli
mouka na pomoučení

NÁPLŇ
3 hrušky
150 g meruňkové zavařeniny
70 g sušených brusinek
1 lžička mleté skořice
100 g mletých ořechů či mandlí
5 lžic rumu

DROBENKA
25 g másla
50 g krupicového cukru
50 g hrubé mouky

 

Postup

Nejdřív necháme vzejít kvásek. Droždí rozdrobíme do vlažného oslazeného mléka, zamícháme a necháme 10–15 minut stát na teplém místě. Do prosáté mouky v míse nastrouháme máslo, přidáme 1 vejce a žloutek, osolíme, vlijeme kvásek, promícháme a uhněteme hladké těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba 30 minut. Na drobenku promneme máslo s cukrem a moukou na sypkou směs.

Hrušky oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na kostičky. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na obdélník silný 5 mm, potřeme ho meruňkovou zavařeninou zhruba 1 cm od okraje, posypeme hruškami, brusinkami, skořicí a mletými ořechy či mandlemi, zakápneme rumem, stočíme jako závin, položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a necháme ještě 15 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 °C. Štrúdl pečeme zhruba 30 minut v předehřáté troubě, až povrch zezlátne a těsto zpevní. 

_Q3A3925_resize.jpg

Více rad a tipů na pečení najdete v knize Sladká první republika

Previous
Previous

Ořechová bábovka

Next
Next

Kynutá bábovka s mákem