Jablková šarlotka

5.+Jablkov%C3%A1+%C5%A1arlotka.jpg

Úžasný zákusek! Překvapivě jednoduchý, rychlý a strašně dobrý. Jablka krásně zvláční těsto a dokáží svou konzistencí a chutí ovlivnit celý výsledek, odrůd tohoto „rajského“ ovoce se u nás totiž pěstují stovky. Pokud byste nechtěli ovoce loupat, vyberte si odrůdu bez tuhé slupky, v jemném těstě by byla na obtíž. Jablka vždy vybírejte pečlivě, zkuste sehnat ta, co nejsou ošetřena chemickými postřiky – jablka totiž patří mezi nejvíce chemicky znečištěné ovoce, během růstu se postřikují až 14krát (hlavně ta dovozová). Byla by škoda si tenhle skvělý slovanský dezert neužít v jeho původní čistotě.

Suroviny

6 velkých jablek
3 vejce
150 g třtinového cukru
130 g změklého másla
šťáva z 1 citronu
1 lžička vanilkového extraktu
125 g celozrnné mouky
1 lžička mleté skořice

 

Popis

Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Jablka oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte dužinu zhruba na 2cm kostičky přímo do připravené formy. 

Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, množství cukru upravte podle sladkosti jablek. Zašlehejte máslo, citronovou šťávu a vanilkový extrakt a zapracujte mouku. Promíchejte a nalijte na jablka ve formě. Těsto rozetřete až do krajů, uhlaďte povrch a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 50–60 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá nebo jen s pár vlhkými drobky. 

Upečenou šarlotku vyjměte, nechte 10 minut zchladnout a posypte skořicí. 

Tip:

Do těsta můžete přimíchat i nasekané vlašské ořechy a rozinky.

Snímek obrazovky 2020-10-28 v 14.38.44.png

Více vypečených receptů najdete v nové knize Sladce: Pečeme podle Herbáře

Previous
Previous

Medový koláč s ořechy a pomerančem

Next
Next

Prvorepublikový recept: mrkvový dort s bylinkami