Prvorepublikový recept: mrkvový dort s bylinkami

10 - lmrkvovy dort_MG_5037.jpg

Je tak rozmanitý a romantický, že vás přejde jakákoliv mrzutost.

Suroviny

TĚSTO:

4 vejce
1 ¼ hrnku oleje
2 hrnky třtinového cukru
2 lžičky javorového sirupu
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky sody
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
8 nahrubo nastrouhaných mrkví
1 hrnek vlašských ořechů
květy měsíčku, sůl

POLEVA:

500 g smetanového sýra (mascarpone, lučina)
2 hrnky cukru moučka
1 lžička javorového sirupu
šťáva z jednoho citronu
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
vnitřek z 1 vanilkového lusku

ZDOBENÍ:

2 lžíce másla
lístky meduňky a máty
pár okvětních lístků měsíčku
čokoláda

 

Postup

Rozehřejeme troubu na 175 °C.

Vyšleháme vejce, cukr a javorový sirup. Přidáme mouku, sodu, kypřicí prášek a olej. Poté mrkev, ořechy a květy měsíčku. Nalijeme těsto do dortové formy vymazané máslem. Vložíme do trouby a pečeme hodinu. Pak necháme vychladnout. 

Mezitím si připravíme polevu smícháním všech ingrediencí. Dáme ji stranou.

V míse ponořené v horké vodní lázni rozpustíme čokoládu a 2 lžíce másla. Do té pak ponoříme lístečky máty a meduňky a položíme je na pečicí papír zatuhnout. 

Zchladlý dort podélně rozpůlíme a spodní část potřeme polovinou polevy, přiklopíme vrchní částí a celý dort potřeme zbylou polevou. Ozdobíme čokoládovými lístky a posypeme pár okvětními lístky měsíčku.

HERBAR7 PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Jablková šarlotka

Next
Next

Mrkvance z kynutého těsta