Prvorepublikový recept: mrkvový dort s bylinkami
Je tak rozmanitý a romantický, že vás přejde jakákoliv mrzutost.
Suroviny
TĚSTO:
4 vejce
1 ¼ hrnku oleje
2 hrnky třtinového cukru
2 lžičky javorového sirupu
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky sody
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
8 nahrubo nastrouhaných mrkví
1 hrnek vlašských ořechů
květy měsíčku, sůl
POLEVA:
500 g smetanového sýra (mascarpone, lučina)
2 hrnky cukru moučka
1 lžička javorového sirupu
šťáva z jednoho citronu
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
vnitřek z 1 vanilkového lusku
ZDOBENÍ:
2 lžíce másla
lístky meduňky a máty
pár okvětních lístků měsíčku
čokoláda
Postup
Rozehřejeme troubu na 175 °C.
Vyšleháme vejce, cukr a javorový sirup. Přidáme mouku, sodu, kypřicí prášek a olej. Poté mrkev, ořechy a květy měsíčku. Nalijeme těsto do dortové formy vymazané máslem. Vložíme do trouby a pečeme hodinu. Pak necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme polevu smícháním všech ingrediencí. Dáme ji stranou.
V míse ponořené v horké vodní lázni rozpustíme čokoládu a 2 lžíce másla. Do té pak ponoříme lístečky máty a meduňky a položíme je na pečicí papír zatuhnout.
Zchladlý dort podélně rozpůlíme a spodní část potřeme polovinou polevy, přiklopíme vrchní částí a celý dort potřeme zbylou polevou. Ozdobíme čokoládovými lístky a posypeme pár okvětními lístky měsíčku.