Medový koláč s ořechy a pomerančem
Tradiční česká buchta inspirovaná ukrajinskou kuchyní. V tomto případě slouží med v koláči pouze jako chutné sladidlo, protože zdraví prospěšné látky ztrácí při zahřátí na více než 40 °C. Ale ořechová ozdoba nám to vynahradí!
Suroviny
KOLÁČ
400 ml medu
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
4 vejce
1 pomeranč
100 g mletých mandlí nebo ořechů
250 g hladké mouky
špetka muškátového oříšku
1 lžička prášku do pečiva
šťáva z ½ pomeranče
50 g sekaných vlašských ořechů
NA OZDOBU
hrst sekaných vlašských ořechů
2 lžíce medu
Popis
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Ve vodní lázni ohřejeme 300 ml medu. Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou. V míse našleháme ohřátý med a postupně zašleháme vejce. Do hladkého krému přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru, mleté mandle či ořechy, mouku smíchanou s muškátovým oříškem a práškem do pečiva, sekané ořechy. Promícháme.
Těsto vlijeme do formy. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20–30 minut, až špejli zapíchnutou do těsta vyndáme ven čistou. Koláč necháme vychladnout.
Na polevu mírně zahřejeme zbylý med s pomerančovou šťávou. Přelijeme jí koláč.
Ořechy opražíme v pánvi, promícháme s medem a posypeme jimi koláč.