Medový koláč s ořechy a pomerančem

8.+Medov%C3%BD+kol%C3%A1%C4%8D.jpg

Tradiční česká buchta inspirovaná ukrajinskou kuchyní. V tomto případě slouží med v koláči pouze jako chutné sladidlo, protože zdraví prospěšné látky ztrácí při zahřátí na více než 40 °C. Ale ořechová ozdoba nám to vynahradí!

Suroviny

KOLÁČ

400 ml medu
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
4 vejce
1 pomeranč
100 g mletých mandlí nebo ořechů
250 g hladké mouky
špetka muškátového oříšku
1 lžička prášku do pečiva
šťáva z ½ pomeranče
50 g sekaných vlašských ořechů

NA OZDOBU

hrst sekaných vlašských ořechů
2 lžíce medu

 

Popis

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Ve vodní lázni ohřejeme 300 ml medu. Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou. V míse našleháme ohřátý med a postupně zašleháme vejce. Do hladkého krému přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru, mleté mandle či ořechy, mouku smíchanou s muškátovým oříškem a práškem do pečiva, sekané ořechy. Promícháme.

Těsto vlijeme do formy. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20–30 minut, až špejli zapíchnutou do těsta vyndáme ven čistou. Koláč necháme vychladnout.

Na polevu mírně zahřejeme zbylý med s pomerančovou šťávou. Přelijeme jí koláč.

Ořechy opražíme v pánvi, promícháme s medem a posypeme jimi koláč.

Snímek obrazovky 2020-10-28 v 14.38.44.png

Více vypečených receptů najdete v nové knize Sladce: Pečeme podle Herbáře

Previous
Previous

Rybízový koláč s krupicí a tvarohem

Next
Next

Jablková šarlotka