Buchty s kořeněnými povidly

buchty3.jpg

Co by to bylo za pohádku, ve které by si Honza, dědeček nebo ubohý sirotek nedali buchtu? Kynutou, plněnou mákem, povidly nebo tvarohem, řádně pocukrovanou a vytaženou z ranečku… Buchty patří k naší identitě, jsou součástí českého kulturního dědictví a péct by je měl umět každý. Není to totiž vůbec složité. Kynuté těsto chce jen čas a klid, když mu je dopřejete, odmění se vám nadýchanými buchtičkami jemnými jako sladká dětská pusa. Po upečení je ještě horké potřete rozpuštěným máslem s rumem, nádherně buchty rozvoní.

Suroviny

Těsto:
100 ml mléka
100 g krupicového cukru
42 g čerstvého droždí
100 g másla
500 g hladké mouky
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
½ lžičky sušeného mletého zázvoru
2 vejce

Náplň:
100 g švestkových či hruškových povidel
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého badyánu
½ lžičky mletého kardamomu
100 g másla a 3 lžíce tuzemského rumu na potření
moučkový cukr na posypání

 

Postup

Polovinu mléka ohřejeme, rozmícháme v něm 1 lžíci cukru a rozdrobené droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut. 

Máslo rozehřejeme a promícháme se zbylým mlékem. Mouku prosejeme do mísy, osolíme, přidáme zbylý cukr, nastrouhanou citronovou kůru, zázvor a vejce, přilijeme máslo s mlékem a kvásek. Měchačkou, ručně nebo v robotu s hnětacím hákem vypracujeme hladké nelepivé těsto, které tvoří na povrchu bubliny. Zakryjeme ho utěrkou a necháme vykynout, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 45–60 minut.

Připravíme si kořeněný povidla – jednoduše tak, že v povidlech pečlivě rozmícháme skořici, badyán a kardamom.

Máslo rozehřejeme a vymažeme jím pekáč. Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící kousky. Z každého kousku vytvarujeme bochánek, ze kterého pak uděláme placičku, naplníme lžičkou povidel a zabalíme do tvaru buchtičky. Potřeme ji ze všech stran máslem a položíme do pekáče. Stejným způsobem připravíme všechny buchty. 

Troubu předehřejeme na 180 °C a buchty pečeme dozlatova, zhruba 25–35 minut dle velikosti, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. 

V mističce smícháme rozpuštěné máslo s rumem a touto směsí polijeme ještě teplé buchty v pekáči. Po vychladnutí je posypeme moučkovým cukrem. 

HERBAR7 PROMO-04213.jpg

Více receptů v našich kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Linecký koláč s rybízovou zavařeninou

Next
Next

Sváteční větrník s ovocem