Sváteční větrník s ovocem
Tradiční zákusek, který všichni milují, stále umí překvapit. Upečte oslavenci obří větrník. Už vidím ten úžas v očích. Cože? A to můžu všechno sníst? Lepší bude se rozdělit... Zbavte se obav, příprava větrníku není vůbec složitá a podaří se i méně zkušeným cukrářkám (včetně mě). Nachystejte si cukrářské sáčky, trochu trpělivosti a při pečení neotvírejte troubu. Odpalované těsto nárazem horkého vzduchu rychle vyskočí a vytvoří nadýchané bublinky, ale stejně tak ho srazí studený vzduch při otevření dvířek. Proto ho jen pozorujte a až zezlátne, troubu vypněte, chvilku počkejte a pak větrník opatrně vyjměte. Jak je krásný zasypaný ovocem! Obdarovaný na vás bude pyšný. A kdo ví, jak se „bez ztráty kytičky“ pojídá? Párkrát za rok si tuhle legraci nenechte ujít!
Suroviny
TĚSTO
500 ml vody
špetka soli
250 g másla
260 g hladké mouky
5 vajec
KRÉM
500 ml mléka
4 lžíce třtinového cukru
2 sáčky vanilkového pudinku
250 g mascarpone
ŠLEHAČKA
500 ml smetany ke šlehání (33%)
1 vanilkový lusk
K PODÁVÁNÍ
300 g drobného ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, moruše, jahody, rybíz)
moučkový cukr k posypání
Postup
Vodu v hrnci zlehka osolíme a zahříváme. Rozpustíme v ní máslo a do teplé tekutiny vsypeme za stálého míchání mouku. Mícháme, až se přestane lepit na dno a stěny hrnce. Odstavíme a mícháme do zchladnutí, použít můžeme i mixér s hnětacími metlami.
Do zchladlého těsta vmícháme postupně vejce, naplníme jím cukrářský sáček se širší špičkou a na plech vyložený pečicím papírem stříkáme spirálu do tvaru jednoho velkého větrníku. Vložíme ho do trouby předehřáté na 230 °C, pečeme 5 minut, až se těsto nafoukne, a ztlumíme teplotu na 165 °C. Dopečeme dozlatova, zhruba 10 minut, vyjmeme a necháme zchladnout.
Mezitím uvaříme v mléce hustý sladký pudink, necháme ho zchladnout a zašleháme do něj mascarpone. Obě suroviny by měly mít stejnou teplotu (ideálně pokojovou).
Smetanu promícháme s vyškrábnutou vanilkovou dření a vyšleháme na šlehačku.
Zchladlý větrník podélně prokrojíme. Krémem naplníme cukrářský sáček a nastříkáme ho na spodní část větrníku. Na něj nastříkáme vanilkovou šlehačku z jiného cukrářského sáčku, ozdobíme ovocem a přiklopíme odkrojenou částí.