Linecký koláč s rybízovou zavařeninou

linecky.jpg

Znáte někoho, komu by nechutnal linecký koláč? Tradiční rakouský dezert se nazývá podle města Lince, odkud pravděpodobně pochází, a je jedním z nejstarších cukrářských výrobků na světě. Ač receptů existuje nespočet, jisté je, že do těsta patří jádroviny, nejčastěji se používají mandle. Koláč je plněný zavařeninou různé chuti a zdobený mřížkou. Čím lepší zavařenina, tím lepší koláč, naplňte ho tedy nejlépe poctivým domácím rybízovým či višňovým džemem nebo pomerančovou marmeládou. S křehkým těstem pracujte rychle – teplem vzniklým dlouhým hnětením se máslo začne rozpouštět, těsto se pak lepí a trhá a po upečení je tvrdé, že ho vidličkou neukrojíte.

Suroviny

Těsto:
150 g mletých oříšků nebo mandlí
150 g moučkového cukru
150 g hladké mouky
½ lžičky mletého hřebíčku nebo muškátového oříšku
1 lžička mleté skořice
nastrouhaná kůra a šťáva z ½ citronu
1 vejce
200 g másla
máslo na vymazání formy
mouka na podsypání

Náplň:
100 g rybízové zavařeniny
1 žloutek
40 g mandlových lupínků

 

Postup

Mandle promícháme s cukrem, moukou, hřebíčkem nebo muškátovým oříškem, skořicí a nastrouhanou citronovou kůrou. Přidáme vejce a citronovou šťávu. Rozkrájíme do směsi máslo a rychle vypracujeme hladké křehké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do lednice.

Dortovou rozevírací formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Dvě třetiny těsta vyválíme na lehce pomoučené pracovní ploše na plát o trochu větší, než je forma, a vyložíme jím dno. Potřeme ho zavařeninou. Ze dvou třetin zbylého těsta vyválíme proužky, kterými poklademe vršek koláče do tvaru mřížky. Ze zbylého těsta vytvarujeme váleček, který položíme na okraj koláče. Pokud vám ještě nějaké těsto zbyde,  můžete z něj vykrájet třeba hvězdičky nebo kytičky a koláč jimi dozdobit.

Troubu předehřejeme na 175 °C. Mřížku a okraj koláče potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 50 minut, těsto zezlátne a zpevní. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

Více receptů v našich kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Biskupský chlebíček s pistáciemi a goji

Next
Next

Buchty s kořeněnými povidly